Column Carla Broekhuis-Bonte

Vakantie in zicht! Dat was de kop van de vorige column van burgemeester Jan Willem Wiggers. Op het moment van schrijven van mijn column is voor velen de vakantie al voorbij of bijna voorbij. Zo snel gaat het dan ook nog weer. Ik hoop oprecht dat u allemaal een leuke tijd hebt gehad, een beetje uitgerust bent om weer aan het werk of naar school te gaan.

De afgelopen weken zijn voorbij gegaan zonder raad- of commissievergaderingen. Dat geeft aan de ene kant wat ruimte en rust in de agenda maar is ook wel bijzonder om te ervaren. Zo was er wel mooi extra tijd voor onder andere kraamvisites samen met onze gemeentesecretaris Daniel van der Weerd. Eens wat vaker op de fiets gestapt om poolshoogte te nemen op plekken waar wat staat te gebeuren de komende tijd. Zo zijn bijvoorbeeld de voorbereidingen voor het plaatsen van noodunits bij de Hof van Blom/Uilennest gestart. Een goede zaak om het voortbestaan van ontmoetingen tijdens koffieochtenden in de buurt voor een grote groep senioren mogelijk te blijven maken. Ondertussen draait op het stadhuis alles gewoon door. De publieksbalies zijn open en bemenst en ik heb extra tijd om overal, letterlijk en figuurlijk een “kijkje in de keuken” te nemen en een praatje te maken. Zo onderhand keren ook hier de medewerkers terug van vakantie. Met mooie en heel af en toe minder mooie verhalen.

Week van de alfabetisering

Voor september is de agenda alweer redelijk vol. Waar we zeker aandacht aan gaan besteden is de Week van de alfabetisering van 9 tot en met 15 september. Een grote groep inwoners van ons land heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers of smartphones. Wij proberen hun te vinden en te helpen. In samenwerking met de Bibliotheek is er daarom een taalpunt ingericht en zijn taalvrijwilligers actief om laaggeletterden te ondersteunen. Nieuwe Nederlanders zijn bij hen goed in beeld. De grootste uitdaging is het vinden van, contact leggen met en vertrouwen winnen van inwoners waarvoor Nederlands de eerste taal is, maar die niet goed kunnen lezen en/of schrijven. Daar kunnen we nog best wat hulp bij gebruiken.

Iemand helpen?

Kent u iemand die laaggeletterd is? En wilt u deze persoon graag helpen, maar weet u niet zo goed hoe? Kom dan naar het mini-symposium dat wij samen met de Bibliotheek Noord-Veluwe organiseren op donderdag 12 september. Tussen 14.00 en 16.00 uur besteden verschillende organisaties, zoals de Bibliotheek en de Stichting Lezen & Schrijven, aandacht aan de aanpak van laaggeletterdheid. Geïnteresseerd? Meld u aan via de website van de Bibliotheek.