Maak het inbrekers niet te makkelijk

Gaat u op vakantie? Hier 8 tips om de kans op een inbraak te verkleinen.

Voor velen van u is het vakantie. Een heerlijke tijd om even te ontspannen en te genieten van een andere omgeving als u op vakantie gaat. Voordat u weg gaat is het wel verstandig om uw huis goed achter te laten. Op die manier is de kans op een inbraak kleiner. Hieronder een aantal tips:

  1. Vraag de buren uw brievenbus te legen. Zo valt het minder op dat u een tijdje niet thuis bent.
  2. Kondig uw vakantie niet aan op Twitter of Facebook: mooie vakantiefoto’s kunt u ook achteraf posten.
  3. Zorg er voor dat het huis er bewoond uit ziet. Laat als het donker is en u niet thuis bent een (led-)lamp aan, bijvoorbeeld met behulp van een tijdschakelaar. Ook kunt u bijvoorbeeld speelgoed of koffiekopjes neerzetten.
  4. Maak gebruik van buitenverlichting, bijvoorbeeld met een tijd- of schemerschakelaar of een bewegingssensor.
  5. Vraag aan de buren of zij hun auto op uw oprit parkeren tijdens uw vakantie.
  6. En omgekeerd: kijk hoe u uw buren en kennissen een handje kunt helpen door een oogje in het zeil te houden.
  7. Sinds een paar jaar is een aantal Whats-app groepen in Hattem actief: sluit u daarbij aan. De leden van deze app-groepen houden de buurt goed in de gaten en melden verdachte situaties bij de politie en elkaar. Zo is de kans kleiner dat u na een mooie vakantie met een domper weer aan het werk moet. Kijk op onze website voor meer informatie over deze groepen.
  8. En natuurlijk geldt altijd: zorg voor goed hang- en sluitwerk van ramen en deuren. Laat niets openstaan. Ook de achterpoort niet. En let op het goed afsluiten van uw schuifpui: deze zijn kwetsbaar. Houd kostbare apparaten uit zicht. Zorg dat er geen ladders of andere hulpmiddelen in de buurt zijn om het inbreken gemakkelijk te maken.