Doet u mee aan onderzoek naar koopgedrag?

De detailhandel is de afgelopen jaren veranderd. Waar het online winkelen een sterke groei heeft doorgemaakt, is op straat vaker leegstand zichtbaar en veranderen winkels in bijvoorbeeld horeca of woningen. Gemeenten en provincies zetten zich samen met winkeliers in voor aantrekkelijke binnensteden en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, is onderzoek naar koopgedrag van groot belang.

In Oost-Nederland wordt daarom een grootschalig onderzoek gehouden. Dat onderzoek brengt in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende aankooplocaties. Deze informatie brengt het functioneren en de aantrekkelijkheid van winkelgebieden in beeld en helpt daarmee gemeenten en provincies bij het versterken en verbeteren van winkelvoorzieningen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd voor meer dan 60 gemeenten. Ook de gemeente Hattem neemt deel aan het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research. In oktober zijn door de provincie Gelderland inwoners schriftelijk uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. De huishoudens zijn willekeurig geselecteerd. Deelnemen kan door online een vragenlijst in te vullen. Inwoners die geen brief krijgen, maar wel graag willen meedoen kunnen de vragenlijst invullen via www.startvragenlijst.nl/koopgedrag.

Voor meer informatie over het onderzoek is er de website www.kso2019.nl.