Aandachtspunten

Of je nu wel of geen vergunning nodig hebt om een unit voor je airco of warmtepomp te plaatsen, er gelden aandachtpunten.

Overleg met je buren

Neem voor je een unit in je tuin of op het dak plaatst contact op met de buren. Een geluid van 30 of 40 dB is goed hoorbaar. Door in een vroeg stadium met hen in gesprek te gaan, kan de unit vaak in goed overleg en zonder problemen worden geïnstalleerd. Dit voorkomt klachten achteraf.

Geluid

Om overlast voor je buren te voorkomen, moet de unit aan geluidseisen voldoen. Zorg ervoor dat je aan deze eisen voldoet.

  • <30 dB: In het huis van je buren mag het geluid van de unit maximaal 30 dB zijn
  • <40 dB: Buiten - op de perceelgrens - mag het geluid maximaal 40db zijn.

Als je een omgevingsvergunning aanvraagt voor het plaatsen van een unit, toon dan aan dat het geluid op de perceelgrens maximaal 40 dB is. Alleen dan kunnen wij de vergunning verlenen. Hier is een handige rekentool voor. Laat deze invullen door de installateur of leverancier.

Naar de rekentool 

Ook als je geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een installatie, mag het geluid op de perceelgrens maximaal 40 dB zijn. Je bent er in dit geval zelf verantwoordelijk voor dat je installatie aan deze eisen voldoet.

Tips om geluidsoverlast te voorkomen

  • Bevestig je unit met stevige beugels (voorzien van goede dempingsrubbers). Zo gaat de installatie niet trillen. Dit voorkomt geluidsoverlast.
  • Plaats je unit zo ver mogelijk van de perceelgrens of dakrand. Op deze manier ondervinden je buren er zo min mogelijk hinder van.
  • Plaats je unit zo ver mogelijk van een (slaapkamer)raam of deur van de buren.

Hulp nodig? Een installateur kan je verder helpen.

Technische eisen en regelgeving

Een buiteninstallatie van een airco of warmtepomp moet altijd voldoen aan de regels van het Bouwbesluit. Ook als je de unit zonder vergunning mag plaatsen. Let erop dat je de bevestigingsconstructie meerekent als je de maten van de unit opneemt. Steken de bevestigingsbeugels voor of boven de unit uit? Dan telt dit mee voor de totale maat van de installatie.

Brandveiligheid

  • Zorg dat het pad of de steeg goed begaanbaar blijft als je een unit aan de zijkant van je woning plaatst.
  • Zorg dat iedere unit een eigen elektrische aansluiting heeft. Voor een unit van 3.5 kW en hoger is een eigen elektragroep nodig (de maximale belasting ligt tussen de 1000 en 3000 Watt).
  • Plaats de buitenunit niet direct naast een raam of deur. Als er brand uitbreekt, dan slaat deze sneller naar binnen dan wanneer de unit voor een gevel geplaatst wordt. 

Het uiterlijk van de installatie

Kies altijd voor een unit die zo min mogelijk opvalt. Denk hierbij aan materialen en kleuren die afgestemd zijn op de omgeving. Probeer het straatbeeld zoveel mogelijk te respecteren. Doe dit door bijvoorbeeld het leidingwerk inpandig te plaatsen of het af te stemmen op de kleur van de gevel.

Contact

Heb je een vraag over het plaatsen van één of meerdere units? Neem dan contact op met onze collega’s van Bouw- en woningtoezicht. Dit kan door een mail te sturen naar bwt@hattem.nl. Je kunt ook bellen naar (038)-443 16 16.