Wolven

Maak je je zorgen over de wolf? Of heb je er zelfs al één zien lopen in Hattem of omgeving? De komst van de wolf in Hattem zorgt misschien wel voor onrust en een onveilig gevoel.

Wat doen wij?

Op het gebied van faunabeheer, schades en de beschermde status van de wolf houden wij contact met de provincie. Maar ook met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Europese commissie. Wij hebben regelmatig contact om de zorgen die er zijn en eventuele incidenten kenbaar te maken. 

Het onderwerp ‘wolf’ staat ook bij de provincie Gelderland hoog op de agenda. De provincie Gelderland onderzoekt of en welke mogelijkheden ze heeft voor het beheersbaar houden van het aantal wolven.

Wat kun je zelf doen?

De wolf is zeer schuw. Een wolf vlucht bij een ontmoeting met de mens. Hij ziet de mens dan ook niet als prooi. Zie je een wolf? Hou je dan aan de volgende regels:

  • Blijf bij een ontmoeting met een wolf rustig. Probeer na te gaan wat het dier wil doen;
  • Voer een wolf niet;
  • Benader een wolf niet. Maar loop rustig weg van de situatie;
  • Houd de hond altijd aan de lijn in het buitengebied;
  • Probeer een foto te maken van de wolf. Stuur de foto naar Wolven In Nederland en naar ons.

Wolven en huisdieren

Wolven komen over het algemeen niet in de buurt van honden zolang er mensen bij zijn. Het is dus belangrijk dat mensen hun hond altijd aangelijnd houden en op de paden blijven lopen. Daarnaast is het aan te raden om honden in de nacht niet alleen los te laten lopen. Wolven zijn namelijk vooral in de nacht actief.

Wolven en vee

Om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf, kun je het volgende doen:

  • Afgesloten stallen: wolven jagen ’s nachts. Als de dieren ‘s nachts in een afgesloten stal slapen, is het risico minimaal.
  • Schrikdraad: als de dieren dag en nacht buiten staan, dan is een afrastering met schrikdraad een goede oplossing. Houd daarbij rekening met de hoogte en de afstand tot de grond. Zorg ervoor dat er geen openingen in zitten. 

De provincie Gelderland kan in sommige gevallen een deel van deze afrastering vergoeden. Op de website voorkomen van schade door wolven lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Toch schade?

Is er onverhoopt toch een aanval geweest door een wolf op een van jouw landbouwhuisdieren? Dan kom je misschien in aanmerking voor een schadevergoeding. Op wolvenschade melden lees je hoe je vermoedelijke wolvenschade meldt.