Column burgemeester Toon van Asseldonk

Zorgelijke tijden, dus beste mensen: let een beetje op elkaar!

We zijn door het Coronavirus in een rare wereld terecht gekomen. Waar we ons juist aan het voorbereiden waren om met elkaar 75 jaar vrijheid te vieren, worden we nu plotseling geconfronteerd met allerlei beperkende maatregelen. We mogen elkaar niet meer begroeten met een handdruk, we moeten zoveel mogelijk thuisblijven, we kunnen sport, hobby’s en mantelzorgactiviteiten bijna niet meer uitoefenen, scholen zijn gesloten, kerken nagenoeg leeg, winkelstraten uitgestorven, restaurants en cafés dicht, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Natuurlijk begrijpen we dat dit allemaal noodzakelijk is om de uitbraak van het virus zoveel mogelijk te beperken, maar het verlamt het sociale leven, zet onze wereld op zijn kop en brengt grote schade toe aan de economie.

Daar maak ik me zorgen over en dat doet u natuurlijk ook. Door al deze maatregelen verandert er veel in onze lokale samenleving, in ons mooie Hattem. Aan de ene kant dreigen mensen, vooral ouderen en alleenstaanden, meer in een isolement te komen, te vereenzamen en verstoken te blijven van zorg, aandacht en gezelschap. Juist in een tijd dat de behoefte daaraan alleen maar toeneemt. Aan de andere kant worden mensen, vooral gezinnen, plotseling veroordeeld tot een bijna gedwongen langdurig samenzijn zonder de mogelijkheid om naar school, werk, sportvereniging of andere ontmoetingsplekken te gaan. Dat kan spanningen opleveren die nu sneller dan anders tot problemen, ruzie, irritaties, onenigheid, verveling en zelfs tot huiselijk geweld kunnen leiden.

Omdat ik me daar zorgen over maak doe ik een oproep aan u allen om alert te zijn. Houdt mensen in uw omgeving een beetje in de gaten, zoek contact als u het idee krijgt dat iemand dreigt te vereenzamen, biedt aan om een boodschap te doen voor iemand die dit zelf niet meer kan, probeer signalen op te pikken als er iets niet goed dreigt te gaan in een gezinssituatie. En geef die signalen dan door! Als u zelf geen oplossing kunt bieden en ook niet weet waar u goed terecht kunt, stuur dan een berichtje naar gemeente@hattem.nl of bel naar (038) 443 16 16.

Graag had ik hier een wat luchtiger of vrolijker onderwerp met u gedeeld, maar de actualiteit en ernst van de Corona crisis lieten me geen keus. We gaan hier samen doorheen komen en ik denk zelfs dat we er uiteindelijk sterker uit kunnen komen. Maar voor de tussentijd wens ik u kracht en bovenal gezondheid toe.

Een hartelijke groet,
Toon van Asseldonk