Column wethouder Auke Schippers

Gastvrije Hanzestad Hattem

Nu de temperatuur weer begint te stijgen, zie ik dagelijks weer veel blije bezoekers in onze binnenstad. Vanaf mijn werkkamer met zicht op het plein van de Markt kan ik hiervan genieten. In deze column wil ik jullie meenemen in mijn passie voor de binnenstad van onze mooie en gezellige Hanzestad Hattem.

In onze historische binnenstad kom je nog veel kenmerken uit de tijd van de Hanze tegen. Het Hanzeverbond is ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noord-Duitse kooplieden. Het groeide in de 14de en 15de eeuw uit tot een machtige economische factor. Dit heeft prachtige Hanzesteden langs de IJssel opgeleverd waaronder ons mooie vestingstadje Hattem! Deze kwaliteit heeft een aantrekkingskracht op mensen. Mensen willen hier graag wonen, een dagje winkelen of één van de vele toeristische attracties bezoeken. We zien hier steeds meer Duitsers en Vlamingen. Vooral deze doelgroep heeft veel interesse in de Hanzesteden. Dit geeft ook een belangrijke verantwoordelijkheid voor de gemeente. Om een hartelijke Hanzestad te willen zijn en blijven hebben we een aantal keuzes te maken.

De eerste beslissing die is genomen is het verder autoluw maken van de binnenstad. Dit is mogelijk omdat we veel parkeerfaciliteiten in en om het centrum hebben. De Markt en de Kerkstraat zijn afgesloten voor het autoverkeer tussen 12.00 en 17.00 uur in de zomerperiode. Dit betekent meer gastvrijheid voor onze bezoekers en een gezondere leefomgeving.

In juni neemt de raad een besluit over de bestrating van de markt. Er liggen drie ontwerpen en meer dan 130 Hattemers hebben de moeite genomen om de gemeente hierover de adviseren. Dank hiervoor! De uitvoering van dit project staat gepland vanaf oktober van dit jaar (na het terrasseizoen en evenementen). Na de zomervakantie gaan Liander en Vitens ook starten met het vervangen de nutsleidingen in het centrum. Als deze klus is afgerond gaan we ook de overige straten in het centrum aanpakken. Hierdoor ontstaan er ook kansen om ons winkelgebied veel meer in te richten als een promenade.

Naast deze projecten werken we samen met de HAVO (ondernemersvereniging) en Ronduit Hattem aan citymarketing. We willen Hattem steeds meer promoten bij het grote publiek en wellicht moeten we beginnen met de inwoners van onze buurgemeente Zwolle. Voor moederdag was ik samen met mijn dochter aan het shoppen in een gezellig woonwinkeltje in de Kruisstraat. De klanten voor mij kwamen uit Zwolle en waren erg enthousiast over Hattem en de goede parkeerfaciliteiten. Wat mij betreft zijn wij met elkaar net zo enthousiast over onze stad en haar ondernemers.

Kortom, ik geniet van dit werk en wil graag mijn passie voor Hattem inzetten om mooie resultaten op te leveren!