Verkiezing leden van Europese Parlement op 23 mei 2019

Publicatiedatum
29-04-2019

Beschrijving

Op donderdag 23 mei 2019 worden in Nederland de verkiezingen van de leden van het Europese Parlement gehouden.

Stempas en identiteitsbewijs

Als u kiesgerechtigd bent, ontvangt u voor deze verkiezing een stempas. De stempas is het bewijs dat u mag stemmen. Naast de stempas moet u ook uw identiteitsbewijs meenemen naar het stembureau.

Stemmen bij volmacht

Als u op 23 mei niet zelf in de gelegenheid bent om te stemmen, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen door een volmacht te verlenen. Hiervoor vult u de achterkant van de stempas in en geeft deze mee aan de gemachtigde. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van uw identiteitsbewijs meenemen. U kunt iedere kiesgerechtigde binnen uw eigen gemeente machtigen.

Als u iemand in een andere gemeente wilt machtigen of als u iemand wilt machtigen op een moment dat u nog geen stempas heeft, dan dient u een schriftelijke aanvraag in bij de burgemeester van de gemeente waar u op dinsdag 9 april als kiezer bent geregistreerd. Deze aanvraag moet uiterlijk 20 mei binnen zijn bij de gemeente waar de volmachtgever woont.

Een kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen. De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.

In een andere gemeente stemmen

U heeft een kiezerspas nodig als u op 20 mei in een andere gemeente wilt stemmen dan waar u woont. Mondeling kunt u de kiezerspas uiterlijk 22 mei 2019 12.00 uur in het stadhuis krijgen tegen inlevering van uw stempas. Hiervoor moet u ook uw identiteitsbewijs meenemen.

U kunt ook een aanvraagformulier voor een kiezerspas downloaden van de website. De schriftelijke aanvraag dient u uiterlijk 20 mei weer in te leveren in het stadhuis.

Vervangende stempas

Als u geen stempas heeft ontvangen, deze kwijt bent of als deze onbruikbaar is geworden, kunt u uiterlijk 22 mei 2019 tot 12.00 uur mondeling een vervangende stempas aanvragen.

Schriftelijk of via de website moet de aanvraag voor een vervangende stempas uiterlijk 20 mei bij ons binnen zijn.

Een vervangende stempas, kiezerspas of volmacht kunt u eenvoudig aanvragen via onze website met uw Digid.

Meer informatie: www.hattem.nl/verkiezingen.