De Zaaier herdenkt Bevrijding van Hattem

Leerlingen van groep 7 van GBS De Zaaier herdenken op donderdag 18 april de Bevrijding van Hattem. De ochtend wordt bijgewoond door burgemeester Jan Willem Wiggers en de leden van het 4 en 5 mei comité Hattem.

De ochtend staat in het teken van herdenken en vieren. Herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren dat we in vrijheid leven. De kinderen luisteren naar verhalen en bekijken een korte film in het stadhuis. Daarna gaat de groep kransen leggen bij de Dijkpoort bij de plaquette van de bevrijders en bij de Synagoge. Onderweg wordt stilgestaan bij de Stolpersteine in de Achterstraat.

 

Plechtigheid bij monument

Rond 10.50 uur is een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Zuiderzeestraatweg. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan twee geallieerde vliegers die zijn omgekomen toen hun toestel daar op 27 november 1944 neerstortte. De twee slachtoffers waren de Brit Edward Harry Norman en de Australiër William Alexander Greenshields. De kinderen leggen er bloemen neer en lezen er zelfgemaakte gedichten voor. Dit monument is geadopteerd door alle basisscholen in Hattem.

 

Programma

08.40 uur        Ontvangst van de kinderen in het stadhuis

09.00 uur        Bijdrage van Edwin van der Wolf

09.20 uur        Verhaal van Albert ten Cate

09.50 uur        Korte film over het monument aan de Zuiderzeestraatweg

10.10 uur        Kranslegging bij de Dijkpoort en de synagoge in de Achterstraat

10.50 uur        Plechtigheid bij het monument aan de Zuiderzeestraatweg

11.20 uur        Einde plechtigheid bij monument

 

Bevrijding van Hattem

Op 18 april 1945 werd Hattem bevrijd. Volgens een roulerend schema verzorgt groep 7 of 8 van één van de scholen jaarlijks, samen met het 4 en 5 mei comité Hattem,

herdenkingsplechtigheden om dit te vieren.