Japanse duizendknoop bestrijden

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt, andere planten overwoekert en zorgt voor grote schade aan natuur, wegen en gebouwen.

Hoe herkent u een Japanse duizendknoop?

De plant heeft groene bladeren en holle stengels die groen zijn met rode vlekken. In het voorjaar groeien vanuit de wortelstokken in korte tijd veel, dicht bij elkaar staande stengels met een groot bladoppervlak. Afhankelijk van de standplaats kunnen de stengels tot 3 meter hoog worden.

Hoe verspreidt de plant zich?

De verspreiding van Japanse duizendknoop vindt voornamelijk plaats via de wortelstokken en de stengels. Menselijk handelen vormt het grootste risico voor de verspreiding van de soort over grotere afstanden. Denk hierbij aan het verslepen van wortel- en stengelfragmenten door machinaal maaien of transport van grond waarin zich nog delen van wortelstokken en stengels bevinden. Komen deze fragmenten op een andere locatie in of op de grond terecht, dan groeien daar weer nieuwe planten uit.

Hoe bestrijdt u de Japanse duizendknoop?

De bestrijding van de Japanse duizendknoop is een lastig karwei. Staat hij in uw tuin? Dan kunt u het volgende doen om de plant te bestrijden of in elk geval te beheersen:
•    Verwijder de wortels heel secuur, zonder dat er resten achterblijven. Mocht de plant dan nog uitlopen, dan dienen de uitlopers direct eraf gehaald te worden om de plant verder te verzwakken.
•    Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Voer de stengels en plantenresten af bij het restafval, om verspreiding te voorkomen.

Meer informatie

Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de gemeente Hattem via telefoonnummer (038) 443 16 16 of e-mail: gemeente@hattem.nl.