Eikenprocessierups weer actief

In deze periode kruipen de eikenprocessierupsen uit hun ei. Zij veroorzaken dan niet direct jeukklachten, dat gebeurt pas als zij groter zijn en brandharen hebben. Wel is dit het moment om met bestrijding te beginnen.

Natuurlijke bestrijding

Zaai inheemse bloemen, en dan met name vroege bloeiers (mei/juni). Denk aan fluitenkruid, paardenbloem, hoefblad, duizendblad en madelief. De bloemen zorgen voor insecten en roofinsecten, zoals de sluipwesp, sluipvlieg en gaasvlieg. Deze roofinsecten helpen de eikenprocessierups verwijderen.

Ook helpt het om nestkastjes voor kleine zangvogels, koolmees, pimpelmees, spreeuw en ringmus op te hangen. Jonge vogels hebben veel eten nodig en vinden de eikenprocessierupsen erg lekker. Vleermuizen eten motten, dus een vleermuiskast in de buurt van een eikenboom scheelt weer nieuwe rupsen. Meer tips vindt u in de infographic (jpeg 202 kb) die provincie Overijssel heeft gemaakt over de eikenprocessierups.

Een eikenprocessierupsennest gezien

Spot u een nest met eikenprocessierupsen in Hattem? Meld het de gemeente via (038) 443 16 16 of eenvoudig online via het formulier Melding openbare ruimte. Dan verwijderen wij dit nest. Hebt u een nest in uw eigen tuin? Ga hier niet zelf mee aan de slag, maar schakel een professional in.