Wat weet jij over dementie in Hattem?

We worden steeds ouder en dat is mooi. Zeker wanneer dat in goede gezondheid gebeurt. De groeiende vergrijzing betekent echter ook dat een toenemend aantal Hattemers te maken zal krijgen met dementie. Weet jij wat dat betekent en welke hulp je kunt krijgen? De werkgroep Hattem Dementievriendelijk informeert je de komende weken op onze website en in De Hattemer over de impact van dementie en de begeleiding van mensen met dementie en hun naasten in Hattem.

Hersenziekte met grote gevolgen

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes die de hersenen aantasten. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Dementie veroorzaakt schade in de hersenen. Informatie wordt niet meer goed verwerkt. Hierdoor kunnen mensen eenvoudige dagelijkse taken minder goed of niet meer uitvoeren. Denk aan aankleden, boodschappen doen, medicatie innemen of rekeningen betalen. Mensen met dementie hebben steeds meer zorg nodig. Mantelzorgers spelen daarbij een belangrijke rol. Onderzoek door Alzheimer Nederland laat zien dat 79% van de mensen met dementie thuis wordt verzorgd door hun naasten.

Dementie in Hattem

Het aantal mensen met dementie groeit snel. Op dit moment hebben 290.000 Nederlanders de diagnose dementie. Tot 2050 zal dat aantal stijgen naar ruim 620.000. De kans dat mannen dementie krijgen is 1 op 7. Bij vrouwen is dit 1 op 3, doordat de levensverwachting van vrouwen hoger is.

In 2023 waren er 250 Hattemers met de diagnose dementie, 2% van onze inwoners. Naar verwachting groeit dat aantal naar 410 Hattemers in 2040. Erkenning van de ziekte duurt vaak lang, 69% van de mantelzorgers geeft aan dat het langer dan een jaar duurde voordat de diagnose kon worden gesteld.

Risicofactoren

Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we steeds beter wat dementie veroorzaakt en wie er risico loopt. Ouderdom is de grootste risicofactor: ruim 8% van de mensen boven de 65 jaar, ruim 25% van de mensen boven de 80 jaar en ruim 40% van de mensen boven de 90 jaar heeft dementie. De kans op dementie neemt dus sterk toe met de leeftijd. Dementie komt in veel mindere mate op jongere leeftijd voor.

Er zijn 10 risicofactoren bekend die de kans om dementie te krijgen vergroten: hoge bloeddruk, overmatig alcoholgebruik, suikerziekte, roken, verhoogd cholesterol, ongezonde voeding, weinig beweging, weinig nieuwe dingen leren en weinig sociale contacten. Mensen die gezond leven krijgen minder vaak dementie. Wetenschappers denken dat tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden, als we allemaal gezonder gaan leven.

Overzicht risicofactoren dementie: hoge bloeddruk, overgewicht, alcohol, suikerziekte, roken, verhoogd cholesterol, ongezonde voeding, weinig beweging, weinig nieuwe dingen leren, weinig sociale contacten

Dit kun je doen bij klachten of zorgen

Signalen die kunnen wijzen op mogelijke dementie zijn o.a. terugkerende vergeetachtigheid, verandering in karakter of gedragsverandering. Iemand heeft bijvoorbeeld moeite om te onthouden welke dag het is, of wordt sneller boos. Op www.alzheimer-nederland.nl staat een overzicht van 10 symptomen waaraan je (beginnende) dementie kunt herkennen.

Heb je zelf klachten die kunnen wijzen op beginnende dementie? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Bespreek dit dan met je huisarts of neem contact op met het Geheugensteunpunt via hattem@hetgeheugensteunpunt.nl of neem contact op met Stichting Welzijn Hattem via 038-4432881.