Essentaksterfte in Hattem

De afgelopen jaren is er een nieuwe ziekte onder bomen naar Nederland gekomen: essentaksterfte. Deze ziekte komt met name voor bij de Europese es, maar ook enkele andere essensoorten hebben er last van.

Essentaksterfte is een schimmel en kan zich over grote afstanden verplaatsen via de lucht. De ziekte begint met aantasting van de bladeren en trekt van daaruit verder de boom in. Bij aanhoudende of zware aantasting sterft de boom af. Met name jonge essen en jonge takken zijn erg gevoelig voor de schimmel.

In het najaar van 2016 zijn alle bomen in Hattem gecontroleerd. Daarbij is gebleken ook hier essentaksterfte voorkomt. Om gevaarlijke situaties met afvallende takken of omvallende bomen te voorkomen worden de essen die aangetast zijn met de ziekte deze winter verwijderd.

Tijdens de controle bleek dat een aantal bomen van andere soorten ook een verminderde vitaliteit hebben. Deze bomen worden in de winter van 2016/2017 verwijderd. Bovendien worden er op een aantal plekken, zoals in bosstroken en aan singels, bomen uitgedund. Dit is nodig om de bomen die overblijven voldoende ruimte te geven om te groeien en gezond te blijven.

Het verwijderen van de bomen kan lokaal enige overlast geven. Wij vragen hiervoor uw begrip. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente Hattem via telefoonnummer (038) 443 16 16.