Week van de Jonge Mantelzorger

In Nederland is één op de vijf kinderen en jongeren tot 25 jaar jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving die een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving heeft. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede vriend.

Jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en missen soms de zorg en aandacht voor zichzelf. Dit heeft niet alleen invloed op hun ontwikkeling op jonge leeftijd, maar ook op het verloop van hun verdere leven.

1 op de 5 kinderen… 

Dat zou betekenen dat zo’n 700 kinderen en jongeren in Hattem jonge mantelzorger zijn! Zoveel jonge mantelzorgers zijn er bij de gemeente en Stichting Welzijn Hattem (SWH) niet bekend. Misschien komt dat doordat deze kinderen en jongeren hun situatie als vanzelfsprekend ervaren; zij zien zichzelf niet als jonge mantelzorger. Toch is het belangrijk om hen bewust te maken van hun rol en ervoor te zorgen dat ze weten waar ze terecht kunnen als dat nodig is.

Ken je iemand die jonge mantelzorger is? Laat hem of haar het aanmeldformulier invullen op www.swhattem.nl

Week van de Jonge Mantelzorger

Van zaterdag 1 t/m vrijdag 7 juni worden er in het hele land activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. De bewustwordingscampagne #NietTeMissen laat via video’s, posters, portretten en ervaringsverhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van kinderen en jongeren. 

Gratis toneelvoorstelling zaterdag 8 juni

Voor jonge mantelzorgers in Hattem, Heerde en Epe organiseren STIP Heerde, SWH Hattem en Koppel-Swoe Epe een toneelvoorstelling op zaterdagmiddag 8 juni in de Heerd, Griftstraat7 in Heerde. Het is gratis voor jonge mantelzorgers en hun gezin. Voor meer informatie en aanmelden, ga naar de website www.koppelswoe.nl/toneelstuk

IJsbon

Alle jonge mantelzorgers, die bij SWH bekend zijn, ontvangen begin juni een ijsbon van ijsboerderij IJscowd.