Bestrijding van Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt, andere planten overwoekert en zorgt voor grote schade aan natuur, wegen en gebouwen.

Hoe herkent u een Japanse duizendknoop?

De plant heeft groene bladeren en holle stengels die groen zijn met rode vlekken. In het voorjaar groeien vanuit de wortelstokken in korte tijd veel, dicht bij elkaar staande stengels met een groot bladoppervlak. De stengels kunnen tot 3 meter hoog worden.

Hoe verspreidt de plant zich?

De verspreiding van Japanse duizendknoop vindt voornamelijk plaats via de wortels en de stengels. Menselijk handelen vormt het grootste risico voor de verspreiding van de plant over grotere afstanden. Denk hierbij aan het verslepen van wortels en stengels door machinaal maaien of het verplaatsen van grond waarin nog delen van de plant zitten. Als deze delen op een andere locatie in of op de grond terechtkomen, dan groeien daar weer nieuwe planten uit.

Hoe bestrijdt u de Japanse duizendknoop?

De bestrijding van de Japanse duizendknoop is een lastig karwei. Staat hij in uw tuin? Dan kunt u het volgende doen:

• Verwijder de wortels, zonder dat er resten achterblijven. Mocht de plant dan nog uitlopen, dan moeten de uitlopers er direct afgehaald te worden om de plant verder te verzwakken.
  • Verzwak de plant door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen.
  • Voer de stengels en plantenresten af bij het restafval, om verspreiding te voorkomen.

Meer informatie

Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de gemeente Hattem via telefoonnummer (038) 443 16 16 of e-mail: gemeente@hattem.nl.