Slimme afvalbakken

Vanaf 20 mei 2019 plaatst gemeente Hattem 18 nieuwe, slimme afvalbakken in en rond het centrum. Deze bakken, BigBelly genaamd, zijn bedoeld voor alle soorten afval.

Hoezo slim?

De Big Belly is een afvalbak die 600 liter afval samenperst tot 120 liter. De bak doet dit met een ingebouwde pers die werkt op zonne-energie. Zodra de afvalbak voor 80% vol zit, geeft hij een seintje dat de bak geleegd moet worden. Op deze manier kan er gericht gestuurd worden op het leeghalen van de bakken. Dit betekent dus niet alleen een grote efficiëntieslag voor de gemeente, maar ook een aanzienlijke kostenbesparing.

Wat gebeurt er met de oude afvalbakken?

De oude afvalbakken krijgen een nieuw leven. Deze bakken worden bij de hondenuitlaatstroken  en de losloopveldjes geplaatst. Hondenbezitters ruimen hier zelf hondenpoep op en kunnen dat kwijt in de afvalbakken. De dispensers voor poepzakjes hangen straks bij de afvalbakken. Kijk voor de locaties van de uitlaatstroken op www.hattem.nl/uitlaatstroken.