Column

Elke maand schrijft de burgemeester of één van de wethouders een column. Deze maand is het de beurt aan wethouder Auke Schipper met de titel 'De tijd staat even stil'.

De tijd staat even stil

In deze bijzondere tijd is mij gevraagd om een column te schrijven. In mijn vorige bijdragen heb ik als wethouder het vaak gehad over mooi wonen in Hattem, goede fietsvoorzieningen, stenen op de markt of het bedrijventerrein H2O. Allemaal belangrijke zaken waar ik mijn dagen mee kan vullen. In deze tijd van Corona ben ik wat meer gaan relativeren. Ik mag gezond zijn en mijn naasten ook. Ik mag genieten van een tijd samen met mijn vrouw en dochter in ons huis als we aan het werk of voor school bezig zijn. Ik mag ervaren dat we elkaar lief hebben en dichter naast elkaar leven.

In deze tijd tussen de eerste aankondigingen van Corona en het opstarten van veel activiteiten zie ik veel onzekerheid, zorgen over de gezondheid. Mensen die in eenzaamheid leven, of zorgen hebben over hun baan. Ik hoor van bedrijven die overwegen om te stoppen. Musea die niet meer weten of ze het einde van het jaar redden. We worden stil gezet, de aarde wordt gereset. Even geen vliegtuigen of overvolle snelwegen. We mogen dan ook meer genieten van de stilte en de natuur die in bloei staat. Tijdens deze onzekerheden hebben we hoop en verwachting nodig. Dit zal door iedereen verschillend ingevuld worden.

Verwachtingen hebben ook onze ondernemers in de binnenstad of recreatiesector en de musea. Zij hopen dat ze het jaar nog enigszins kunnen goedmaken. Ik nodig u uit om het goede leven in Hattem te koesteren deze zomer. Ga eens naar één van onze drie musea als je deze zomer thuis blijft. Of kies eens voor een kanotocht over het Apeldoorns Kanaal en kijk hoe mooi onze natuur is. Sluit af met een hapje en een drankje op het terras als deze binnenkort weer geopend zijn. Laten we lokaal investeren zodra de mogelijkheden er weer zijn. Ik heb er weer zin in als het kan. Laten we bovenal lief zijn voor elkaar en oprechte aandacht geven. Liefde laat zich niet uitbetalen in geld.

Deze column gaat niet over allerlei politieke ambities. En eerlijk gezegd bevalt me dit wel. We worden stilgezet en ik ook. Mijn persoonlijke uitdaging is om het goede te bewaren na deze crisis. Ik wil hierop terugkomen in mijn volgende column.   

Auke Schipper
Wethouder