Omgevingsvergunning monument

Je wilt een monument verbouwen, herstellen of aanpassen. Meestal heb je daar een vergunning voor nodig. Dit heet een omgevingsvergunning voor een monument.

Voorwaarden

Je hebt een vergunning nodig voor een monument als:

  • je werkzaamheden wilt verrichten aan een pand of terrein dat is aangewezen als beschermd monument. Je wilt dit monument bijvoorbeeld restaureren, verbouwen of slopen.

Voor ‘gewoon onderhoud’ hoef je geen vergunning aan te vragen. Dat is alles waarbij het uiterlijk aan de binnenkant of de buitenkant van het pand niet verandert. Voorbeelden zijn:

  • het bijhouden van het schilderwerk in dezelfde kleur en
  • kleine reparaties met de oorspronkelijke materialen.

Ook aanpassingen binnen in het monument kunnen soms zonder vergunning. Bijvoorbeeld het weghalen van een niet-historische keuken of plafond. Heeft je monument onderdelen die geen monumentale waarde hebben? Bijvoorbeeld een nieuwe schuur? Dan zijn de bouwactiviteiten aan deze onderdelen ook vaak vergunningsvrij.

Wil je eerst meer informatie? Maak dan online een afspraak met ons.

Afspraak maken

Kosten

De kosten voor een omgevingsvergunning voor een monument vind je in de legesverordening.

Bijzonderheden

Doe je een grote verbouwing aan je monument? Dan geldt de uitgebreide procedure voor de omgevingsvergunning. De procedure duurt 26 weken.

Voor alle andere wijzigingen geldt de reguliere procedure. Die duurt 8 weken. Wij kunnen beide termijnen met zes weken verlengen.

Aanvraag

Op het Omgevingsloket online kun je een vergunningscheck doen. Hier vraag je ook een vergunning aan voor de werkzaamheden.