Bevrijding 75 jaar

Dit jaar herdenken we dat Hattem 75 jaar geleden werd bevrijd. Dat doen we met verschillende partijen op verschillende momenten. Nog niet alle activiteiten zijn volledig uitgewerkt, dus houd deze pagina met regelmaat in de gaten.

10 februari 2020
Vanaf 10 februari ligt voor de kinderen van groep 8 een gratis boek Oorlogswinter van Jan Terlouw klaar in de bibliotheek. Dit spannende verhaal speelt zich in deze regio af.

Maart 2020
Burgemeester Toon van Asseldonk bezoekt alle groepen 8. Aan de hand van het boekje over de bevrijding van Hattem gaat hij met de leerlingen in gesprek over oorlog en vrijheid.

18 april 2020
De hele dag is er muziek in de stad en de winkelstraten zijn versierd. Aan het begin van de middag verzamelen we bij de molen voor een stille tocht naar de Dijkpoort. Bij de Dijkpoort is een herdenking, waaraan ook de scholen meewerken. Rond 15.00 uur start de buitenbioscoop op de Markt. We vertonen ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw op een scherm van 4 x 7 meter. Er is een speciale voorfilm gemaakt. Om 19.30 uur is een bevrijdingsfestival in De Marke, waaraan bijna alle muziekverenigingen en koren uit Hattem meedoen.

4 mei 2020
Om 18.00 uur zijn er herdenkingen bij de monumenten Katerveer, Geldersedijk en op de begraafplaats. Ook om 18.00 uur start de vlaggenwacht op de Markt door de scouting. Om 19.00 uur start de herdenkingsdienst in de kerk. Om 19.45 uur is de kranslegging op de Markt bij het monument, gevolgd door de Taptoe en twee minuten stilte. Daarna worden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

5 mei 2020
Een Hattemse groep lopers haalt in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Zij brengen het vuur naar de monumenten in Hattem, waar het de hele dag zal branden. In de ochtend van 5 mei ontbijten zij op de Markt.

Alle activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door Gelderland Herdenkt.
Het bevrijdingsfestival wordt mede mogelijk gemaakt door de RotaryclubHattem Heerde, Rabo Clubsupport en het Willem Greeve Fonds.