Bewijs van in leven zijn

Een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kan vragen om een bewijs van in leven zijn. Een bewijs van in leven zijn kunt u, online en persoonlijk, alleen aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Geef wel aan waarom u het uittreksel nodig hebt. Hebt u het bewijs van in leven zijn nodig voor gebruik in Nederland? U ontvangt dan een uittreksel persoonsgegevens (uittreksel basisregistratie personen, BRP).

Een bewijs van in leven zijn kost € 7,15 (2020).

Een bewijs van in leven zijn kunt u alleen aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U kunt een bewijs van in leven zijn online en persoonlijk aanvragen.

Online aanvragen

U kunt het bewijs van in leven zijn online aanvragen met uw DigiD. Voordat u het formulier verstuurt, kunt u betalen via iDEAL of met creditcard (Visa of Mastercard). U ontvangt het bewijs van in leven zijn zo spoedig mogelijk.

Bewijs van in leven zijn aanvragen met DigiD

Persoonlijk aanvragen

Komt u liever persoonlijk langs om het bewijs van in leven zijn aan te vragen? Dan kunt u op afspraak terecht bij balie Burgerzaken in het stadhuis. Breng wel een geldig legitimatiebewijs mee.

Gebruik in het buitenland

Hebt u het bewijs van in leven zijn nodig voor gebruik in het buitenland? Dan hebt u een uittreksel uit de burgerlijke stand nodig. Dit uittreksel is een zogenaamde (internationale) ‘attestatie de vita’. Het uittreksel is opgesteld in meerdere talen. Een attestatie de vita moet u persoonlijk aanvragen bij balie Burgerzaken in het stadhuis.

Gebruik voor een pensioenfonds

Vraagt u het bewijs aan voor een pensioenfonds? Dan is hiervoor een bewijsstuk nodig, zoals een brief van de pensioenverzekeraar. U hoeft in dit geval niets te betalen voor het uittreksel. U moet het bewijs van in leven zijn wel persoonlijk aanvragen bij balie Burgerzaken in het stadhuis.