Bewijs van in leven zijn

Een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kan vragen om een bewijs van in leven zijn. Een bewijs van in leven zijn kunt u online en persoonlijk aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Geef wel aan waarom u het uittreksel nodig hebt. Hebt u het bewijs van in leven zijn nodig voor gebruik in Nederland? U ontvangt dan een uittreksel persoonsgegevens (uittreksel basisregistratie personen).

Een bewijs van in leven zijn kost € 7,15 (tarief 2020).

Aanvraag

Een bewijs van in leven zijn kunt u alleen aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U kunt een bewijs van in leven zijn online en persoonlijk aanvragen.

Online aanvragen

U kunt het bewijs van in leven zijn online aanvragen met uw DigiD. Voordat u het formulier verstuurt, kunt u betalen via iDEAL of met creditcard (Visa of Mastercard). U ontvangt het bewijs van in leven zijn zo spoedig mogelijk.

Bewijs van in leven zijn aanvragen met DigiD

Persoonlijk aanvragen

Komt u liever persoonlijk langs om het bewijs van in leven zijn aan te vragen? Dan kunt u op afspraak terecht bij balie Burgerzaken in het stadhuis. Breng wel een geldig legitimatiebewijs mee.

Gebruik in het buitenland

Hebt u het bewijs van in leven zijn nodig voor gebruik in het buitenland? Dan hebt u een uittreksel uit de burgerlijke stand nodig. Dit uittreksel is een zogenaamde (internationale) ‘attestatie de vita’. Het uittreksel is opgesteld in meerdere talen. Een attestatie de vita moet u persoonlijk aanvragen bij balie Burgerzaken in het stadhuis.

Gebruik voor een pensioenfonds

Vraagt u het bewijs aan voor een pensioenfonds? Dan is hiervoor een bewijsstuk nodig, zoals een brief van de pensioenverzekeraar. U hoeft in dit geval niets te betalen voor het uittreksel. U moet het bewijs van in leven zijn wel persoonlijk aanvragen bij balie Burgerzaken in het stadhuis.