Vijf Veluwse gemeenten bevorderen samen taalvaardigheid

De vijf Veluwse gemeenten Hattem, Heerde, Epe, Oldebroek en Elburg slaan dit jaar de handen ineen om laaggeletterdheid bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt tijdens de Week van Lezen en Schrijven van 8 tot en met 14 september.

Van 6 tot en met 8 september staat er in iedere gemeente al een dagdeel een escapecaravan. In deze caravan ervaar je hoe het is om laaggeletterd te zijn. 

Nederland telt 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn. Dat komt neer op één op de zes Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar oud. De meeste van hen hebben moeite met lezen, schrijven en soms ook rekenen. Niet goed kunnen lezen en schrijven brengt grote uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het niet (goed) kunnen lezen van wegwijzers en handleidingen, reizen met Openbaar Vervoer of boodschappen doen. 

Uit onderzoek blijkt dat maar weinig Nederlanders weten hoe groot dit probleem is. Voor iemand die geen moeite heeft met lezen en schrijven kan het lastig zijn om je te verplaatsen in de problemen waar iemand die laaggeletterd is tegenaan loopt. Er is daarom behoefte aan meer begrip, juist van mensen die zelf goed kunnen lezen en schrijven.

Week van Lezen en Schrijven

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven worden verschillende activiteiten georganiseerd om laaggeletterdheid zichtbaarder te maken. In de escapecaravan kun je via een escapegame – die 10 tot 15 minuten duurt – ervaren wat het betekent om moeite te hebben met lezen en schrijven. Iedereen is van harte welkom om deze caravan te bezoeken.

Standplaatsen escapecaravan

De caravan maakt op 6, 7 en 8 september een toer langs alle vijf deelnemende gemeenten. Het routeschema ziet er als volgt uit:

  • Dinsdagochtend 6 september van 9.00-12.00 uur de start in Wezep op parkeerplaats De Brinkhof, Mariënrade 3.
  • Dinsdagmiddag 6 september van 14.00-16.30 uur in Hattem bij het stadhuis.
  • Woensdagochtend 7 september van 9.00-12.00 uur op locatie Stip aan de Sportlaan 2 in Heerde.
  • Woensdagmiddag 7 september van 14.00-16.30 uur op het Markplein naast het gemeentehuis en de AH in Epe.
  • Donderdagochtend 8 september om 9.00-13.00.uur: afsluiting op het plein aan de haven in Elburg.