Tijdig hulp vragen kan grotere financiële problemen voorkomen

“Financiële problemen en schulden kunnen leiden tot stress, verminderde gezondheid, opvoedproblemen en uitsluiting. Dit zijn gevolgen die ik niemand toewens. Trek aan de bel als het niet lukt. Bij Op Ko€rs van Stichting Welzijn Hattem wordt hulp geboden. Deskundige vrijwilligers van Op Ko€rs kijken graag met je mee en hebben ervaring met verschillende hulpvragen. Tijdig hulp vragen kan grotere problemen voorkomen.” Dit schreef wethouder Margriet Brouwer vorig najaar in haar column voor onze gemeenterubriek.

Vandaag laten we iemand van Op Ko€rs zelf aan het woord: vrijwilliger Ben Roseboom.

Ben Roseboom is vrijwilliger bij Op Ko€rs. Op Ko€rs geeft gratis hulp en advies aan inwoners van Hattem met vragen over hun administratie of financiën. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het invullen van aanvraagformulieren voor financiële tegemoetkomingen waaronder huur-, zorg- of energietoeslag. Of aan het beantwoorden van de vraag voor welke regelingen je wel of niet in aanmerking komt met een laag inkomen. 

“Hulp vragen wordt vaak gezien als teken van zwakte. Maar mijn advies is: Neem contact met ons op als het niet lukt om je rekeningen te betalen of om meer structuur aan te brengen in je administratie. We kijken en denken dan met je mee en je beslist zelf wat je met onze adviezen doet”, deelt Ben Roseboom mee. Hij benadrukt dat het meestal om kortlopende contacten gaat. “Van een paar weken tot hooguit enkele maanden.”

Ervaring

Op Ko€rs maakt deel uit van de Stichting Welzijn Hattem (SWH). Ben Roseboom heeft inmiddels veel ervaring opgebouwd in het geven van adviezen. “Ik kom zelf uit een familie met een groot sociaal gevoel. Mijn vader was kruidenier. Hij ontmoette veel mensen en ving zo van verschillende kanten op wat er speelde. Dat gebeurt ook wanneer je vrijwilliger bent van Op Ko€rs. Je loopt een tijdje met iemand op die vragen heeft die je zo goed mogelijk probeert te beantwoorden.”

Roseboom kwam via een vriend bij Op Ko€rs terecht. “Hij was bestuurslid bij SWH en wees mij op een advertentie met de oproep om vrijwilliger te worden bij Op Ko€rs. Dat is echt iets voor jou, zei hij. Ik heb gesolliciteerd en ben vervolgens voor Op Ko€rs gaan werken.”

Je hoeft geen stevige administratief-financiële achtergrond te hebben voor dit werk. “Ik ben zelf elektrotechnisch opgeleid. Omdat ik op een gegeven moment directielid werd van een installatiebedrijf ging ik me ook in commerciële vragen verdiepen. En wat in het bedrijfsleven geldt gaat ook op voor je eigen huishoudboekje: Je kunt per saldo niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt.”

Roseboom benadrukt dat Op Ko€rs niet over eigen geldmiddelen beschikt. “We kunnen mensen wel advies geven en helpen met het invullen van formulieren maar niet met een geldelijke bijdrage hun problemen oplossen.”

Voorkom stapeling problemen

Hij wijst erop dat het iedereen kan overkomen: in een situatie terechtkomen waarin het niet meer lukt om al je rekeningen te betalen. “Ik heb al heel wat voorbeelden voorbij zien komen van mensen die het overkwam. Het kan ook gebeuren wanneer je altijd een goede baan hebt gehad maar plotseling ziek wordt, onverwacht je baan verliest of gaat scheiden. Je moet een stapeling van problemen proberen te voorkomen.” Vandaar zijn advies: “Wacht niet te lang met hulp zoeken wanneer je in zo’n situatie terecht komt. Voorkom dat je bijvoorbeeld je post niet meer durft te openen waardoor tekorten alleen nog maar verder oplopen.”

De vrijwilligers van Op Ko€rs kunnen ook aangeven voor welke financiële regelingen je wel of niet in aanmerking komt. Dat kunnen vaste of tijdelijke regelingen zijn en zowel financiële tegemoetkomingen die je bij de gemeente of via een andere instantie aanvraagt. “En we kunnen ook wijzen op mogelijkheden om goedkoper aan spullen te komen die je nodig hebt voor jezelf of bijvoorbeeld voor je kinderen, zoals via een kringloopwinkel of weggeefhoek.”

Wie voor Op Ko€rs werkt wordt jaarlijks bijgepraat over nieuwe regelingen of wijzigingen in bestaande regelingen. “Zodat we goed op de hoogte zijn en ook blijven van de mogelijkheden voor financiële ondersteuning.” 

Zet eventuele schaamte opzij

Er werken op dit moment ongeveer vijftien vrijwilliger voor Op Ko€rs, deelt Mirjam Bongertman van de Stichting Welzijn Hattem mee. Zij is coördinator van zowel Op Ko€rs als de Vrijwilligersacademie. Bongertman onderstreept het belang van hulp durven vragen. “Als je aarzelt en schaamte voelt, zet die schaamte dan opzij en maak een afspraak met ons voor een gesprek.”

Op Ko€rs is bereikbaar via het mailadres opkoers@swhattem.nl en telefoonnummer (038) 443 2881.