Hattems kunstwerk geselecteerd voor Internationale Hanzedagen

De kunstcommissie van de Internationale Hanzedagen heeft het werk van de Hattemse kunstenares Edith de Jong geselecteerd voor de internationale expositie, die vanaf 19 augustus plaatsvindt in Riga, Letland. De kunstenares is door de gemeente uitgenodigd om een kunstwerk te maken voor HANSEartWORKS, het podium voor kunstenaars uit Hanzesteden.

Hanseatic Gold

De kunstenares heeft ervoor gekozen om het thema van de expositie ‘Hanseatic Gold’ uit te werken in een uniek wandkleed met de naam ‘The Golden Kompass’. Het werk verbeeldt een gouden kompas, waarbij elke windrichting een andere manier van kijken, denken, voelen en maken weergeeft. Het kompas verbindt de waarden van de Hanze uit de Middeleeuwen met de hedendaagse waarden. 

“Nadat ik me verdiept had in het thema goud, de alchemisten, Jacob Böhme en Hermes Trismegistus, stuitte ik op de hermetische tekst: ‘as above, so below’. Uitleg van deze tekst is dat er harmonie, overeenstemming en verbinding is tussen de verschillende niveaus van Manifestatie, Leven en Zijn”, vertelt Edith, “Het kompas verbindt niet alleen de verschillende waarden van de Hanze toen en nu, maar het verbindt ook het vrijheidsmonument Milda in Riga met de Dijkpoort in Hattem. Deze iconen van de Hanzesteden heb ik aan de bovenkant en onderkant van het wandkleed uitgebeeld.”

Band met Riga

Edith is vereerd dat haar werk komt te hangen in de internationale tentoonstelling. Juist ook om de bijzondere band die de kunstenares heeft met de stad. In 2003 en 2004 woonde ze in Riga en studeerde daar aan de kunstacademie. Jaarlijks gaat ze terug naar deze stad om te werken met collega’s van de academie. “Zowel Riga als Hattem zijn thuissteden voor mij, waarmee ik me diep verbonden voel, zowel door de historie als door het heden en de rol die ik daarin mag spelen.” 

Meer over de Hanzedagen

De 41e Internationale Hanzedagen zijn van 19 tot en met 22 augustus in Hanzestad Riga in Letland. De tentoonstelling ‘Hanseatic Gold’ is hier onderdeel van. Een tweede Nederlandse inzending komt uit Hanzestad Doesburg. De Nederlandse Hanzesteden zijn dit jaar niet fysiek aanwezig bij de Hanzedagen. Via de website www.rigahanza.lv is uitgebreide informatie over de Internationale Hanzedagen te vinden. Veel activiteiten zijn ook online te volgen via deze website.