Ondermijning bekeken door VR-bril en escaperoom

Media en professionals konden vorige week in de binnenstad van Hattem een pop-up Ondermijningshuis bezoeken. Met daarin verschillende kamers met voorbeelden van ondermijning: situaties waarin de onderwereld de bovenwereld binnendringt.

“Het Ondermijningshuis helpt mee om signalen van ondermijning beter en sneller te herkennen”, deelde burgemeester Marleen Sanderse tijdens de opening mee. Zo konden bezoekers onder meer een VR-bril opzetten die inzoomt op mensenhandel. Ze kwamen op die manier oog in oog te staan met mensenhandelaren die hier veel geld mee verdienen. Enkele andere getoonde vormen van ondermijning waren drugshandel en witwassen. Ook konden bezoekers meedoen aan een escaperoom-opdracht.

Het pop-up huis werd geopend op initiatief van de gemeenten op de Noord-Veluwe in samenwerking met politie, FIOD, Arbeidsinspectie, Belastingdienst, RIEC en Slachtofferhulp. Het pand was vorige week alleen geopend voor genodigden. Burgemeester Sanderse hoopt dat het Ondermijningshuis een volgende keer ook kan worden opengesteld voor inwoners. “Want iedereen in de samenleving kan met ondermijning te maken krijgen en door alert te zijn meehelpen ondermijning te bestrijden.”