Orange the World: stop geweld tegen vrouwen

Van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens) vinden in meer dan 100 landen de '16 dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen' plaats. De gemeente Hattem steunt deze actie.

Geweld tegen vrouwen tijdens de coronacrisis

Vanuit de hele wereld stromen berichten binnen over de toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. Onder normale omstandigheden zijn er jaarlijks al 243 miljoen vrouwen die fysiek, seksueel of psychisch geweld meemaken. Dit aantal is de afgelopen maanden, waarin gezinnen in quarantaine dicht op elkaar moeten zitten, explosief toegenomen. Ook in Nederland. Naast huiselijk geweld maken vrouwen en meisjes ook andere soorten geweld mee, zoals straatintimidatie, stalking, cybergeweld of seksuele intimidatie.

Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd

De meerderheid van de vrouwen die met geweld of intimidatie te maken krijgen doet hiervan geen aangifte of melding. Omdat zij niet weten waar ze terecht kunnen, zich schamen, bang zijn niet serieus genomen te worden of het idee hebben dat melden toch niet helpt.

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland is daarom ook "Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd". Met de campagne helpen we het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken, en zorgen dat vrouwen en meisjes beter kunnen vinden waar ze kunnen melden.

Recent is de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl gelanceerd. Hier zijn zoveel mogelijk meldpunten en hulplijnen in Nederland verzameld. Het belangrijkste telefoonnummer voor geweld achter de voordeur is 0800-2000.

Meer informatie over de campagne

Wil je meer weten? Bekijk dan de campagnewebsite www.orangetheworld.nl en kijk op sociale media via de hashtag #OrangetheWorldNL.