75 jaar Verenigde Naties

In het jaar dat Nederland werd bevrijd, werd ook de Verenigde Naties (VN) opgericht. Het doel was de internationale vrede en veiligheid handhaven: een Derde Wereldoorlog moest koste wat kost voorkomen worden!

Inmiddels bestaat de VN 75 jaar en zijn alle 193 internationaal erkende landen lid. De VN zet zich nog altijd in voor wereldwijde samenwerking. Handhaving van vrede en veiligheid, maar ook bevordering van duurzame economische en sociale ontwikkeling, bescherming van mensenrechten, bieden van humanitaire hulp en handhaving van het internationaal recht.

75 jaar VN in 75 verhalen

Voor deze gelegenheid zijn 75 persoonlijke verhalen opgetekend. Ooggetuigen, hulpverleners, militairen, activisten en anderen vertellen over de impact van de VN op hun leven. Elk verhaal brengt inspanningen voor vrede, veiligheid of een daad van medemenselijkheid en (internationale) solidariteit tot leven. Op www.vrijheid.nl kunt u deze verhalen lezen of beluisteren.

Buitententoonstelling

Aan de zuidzijde van station Zwolle is de buitententoonstelling ’75 jaar VN in 75 verhalen’ te zien. De tentoonstelling is van 15 oktober tot en met 30 november gratis te bezichtigen.