Coronavirus: informatie voor werkgevers en ondernemers

Het Coronavirus COVID-19 houdt Nederland en de rest van de wereld behoorlijk in zijn greep. Er zijn veel vragen over het virus, ook van werkgevers en ondernemers.

Gemeente Hattem wil graag haar ondernemers ondersteunen in deze periode. Dit doen wij in nauwe samenwerking met andere gemeenten in de regio.

Ondernemers in Regio Zwolle krijgen kosteloos hulp om hun bedrijven gezond door de coronacrisis te loodsen. Deze ondersteuning komt bovenop de financiële hulp van het Rijk. Het doel is het behoud van werk- en innovatiekracht binnen bedrijven in Regio Zwolle. Meer over de ondersteuning van de Regio Brigade Zwolle.

Algemene informatie

Financiële regelingen

Het kabinet neemt economische maatregelen om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Meer informatie over dit noodpakket vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u weten voor welke regeling u in aanmerking komt? Doe dan de regelingencheck op de website van de KvK: Corona Regelingencheck. Hieronder vindt u meer informatie over verschillende regelingen.

TOGS-regeling

De regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is geopend en uitgebreid. Ook wel bekend als de ‘eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,00. Meer informatie.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Op de website www.krijgiktozo.nl vinden zelfstandige ondernemers meer informatie over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Met behulp van de vragen op deze website kunnen ondernemers zelf beoordelen of zij in aanmerking komen voor deze regeling. Meer informatie over de regeling Tozo.

NOW-regeling

Met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW) hoopt de overheid dat zoveel mogelijk mensen hun baan kunnen behouden, zelfs als er door de coronacrisis tijdelijk geen werk voor hen is. De NOW vervangt per direct de werktijdverkorting (WTV) die wordt ingetrokken. Meer informatie op de website van het KVK en de website van het UWV.

BMKB-regeling

Met de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling staat het ministerie van EZK borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. De BMKB-regeling is aangepast door een langere looptijd en een lagere drempel in te voeren. Lees het nieuwsbericht.

Bijzonder uitstel van betaling

Bijzonder uitstel van betaling: u kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonbelasting bijzonder uitstel van betaling aanvragen.

Bent u ondernemer of zzp’er en hebt u betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kunt u de gemeente Hattem vragen om bijzonder uitstel van betaling van de gemeentelijke belasting.

Uitstel van waterschapsbelasting

Bent u ondernemer of zzp’er? Dan kunt u uitstel van betaling van de waterschapsbelasting aanvragen.

Pensioenfondsen

Een aantal pensioenfondsen biedt de mogelijkheid tot uitstel van betalingen. Pensioenuitvoerders gaan ondernemers die door de coronacrisis in acute problemen komen of zijn gekomen zoveel mogelijk tegemoet komen als deze problemen ervaren bij het betalen van de pensioenpremies. Meer informatie hierover vindt u op de website van VNO-NCW.

Rabobank Coöperatief Fonds

Rabobank wil in deze bijzondere en hectische tijd hulp bieden via het Rabobank Coöperatief Fonds voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven. Zij kunnen een aanvraag indienen voor een beroep op het fonds. Meer informatie over het fonds.

Zakendoen met Duitsland

Op de website van de Duits-Nederlandse Handelskamer leest u meer over maatregelen in Duitsland.

Informatie per branche

Voor branche specifieke vragen verwijzen wij u naar uw branchevereniging:

Mkb: www.mkb.nl
Horeca: www.khn.nl
Transport en Logistiek: www.tln.nl
Handel en Logistiek: www.evofenedex.nl
Retail: www.inretail.nl en www.platformdenieuwewinkelstraat.nl
Schilders en onderhoudsspecialisten: www.onderhoud.nl
Kappers: www.anko.nl
Schoonheidsspecialisten: www.anbos.nl
Internationaal ondernemen: www.rijksoverheid.nl
Agrarische sector: www.lto.nl

Information in English

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19    

Informatie voor werknemers

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-voor-werknemers