Wethouder Schipper: “Het wordt erg moeilijk dit jaar.”

De maatregelen om het Coronavirus in te dammen hebben voor iedereen consequenties. Ook voor veel bedrijven wordt het ondernemen erg lastig. Wethouder Auke Schipper ging in gesprek met Bert van der Stoep van Vadesto om te horen hoe het gaat.

Auke Schipper: "Ik vind het belangrijk om in deze lastige tijden in gesprek te blijven met onze ondernemers en van hen te horen hoe het hen vergaat, wat er bij hen speelt. Ik maak me echt zorgen over de economische consequenties van deze crisis. We doen ons uiterste best om ondernemers te ondersteunen en naar de juiste loketten voor ondersteuning te verwijzen. Via www.hattem.nl/corona is bijvoorbeeld veel te vinden. Maar feit blijft dat dit barre tijden zijn om in te ondernemen. Dat blijkt ook wel uit mijn gesprek met Bert van der Stoep."

De Coronacrisis heeft grote consequenties voor de toeristische sector. Welke consequenties heeft dit voor Vadesto?

“Wij zitten op slot. Normaal trekken we veel groepen uit het hele land, zoals bedrijfs- en schooluitjes, feesten en vergaderingen. Vanaf februari, nadat het in Brabant begon, werd voor de komende maanden bijna alles geannuleerd. We hebben dus al 2 maanden geen omzet, maar wel alle lopende kosten. Als in het najaar weer iets mogelijk is zullen echter weinig bedrijven, scholen e.d. meer iets doen. Veel feesten en jubilea zullen ook niet alsnog gedaan worden. Het ziet er voor de komende maanden niet echt goed uit.”

Welke steun krijg je nu al vanuit de verschillende hoeken?

“We hebben uitstel van betalingen van o.a. de belasting en de gemeente, maar via andere regelingen hebben we nog geen enkele ondersteuning gekregen. Outdoor- en rondvaartbedrijven vallen vreemd genoeg ook nog steeds niet onder bepaalde regelingen. De brancheorganisaties zijn er druk mee bezig. Maar ook eenmalig € 4000,- is al onvoldoende voor één maand aan lasten.”

Hoe kan jij als ondernemer geholpen worden om deze crisis door te komen?

“We hopen de komende tijd op gasten uit de omgeving voor het beperkt aantal activiteiten die we wél kunnen doen. Daarnaast is het belangrijk dat er snel iets soepeler omgegaan kan worden met de 1,5m-regel. We hebben de laatste jaren bijvoorbeeld ca. 8000 passagiers voor onze natuurboottocht o.a. via de goede doelen loterijen. In dat pakket zit ook onze fotopuzzeltocht door Hattem. Deze mensen zijn een dagje uit, gebruiken iets in ons restaurant en bezoeken de musea en bedrijven in de stad. Bij een boottocht kom je echter te dicht op elkaar. Als je zou kunnen varen met de verplichting om in de boot een monddoekje te gebruiken, zouden we al blij zijn. Als men dan ook op ons ruime terras of binnen iets kan gebruiken met de 1,5m regel levert dat omzet op.”

Wat doe je eigenlijk nu in de tussentijd?

“We kunnen beperkt iets doen aan onderhoud, maar dat kost ook geld en mankracht. We hebben nu nog 1 man beperkt aan het werk. De rest zit helaas thuis. Sienie, mijn vrouw, heeft intussen wel ruim 250 monddoekjes genaaid voor de buurtzorg en Isala. Dat levert natuurlijk niets op dan wat kosten, maar dat is dan ons steentje wat we kunnen bijdragen.”

Zie je nog mogelijkheden om in deze omstandigheden te ondernemen?

“Dit wordt erg moeilijk dit jaar. De komende maanden hopen we nog wat te kunnen verhuren zoals waterfietsen, kano’s, steppen en mountainbikes aan particulieren. Uiteraard conform RIVM-richtlijnen. We kunnen dit zo echter geen maanden meer uithouden. Je kan alleen bidden en hopen dat er snel meer kan.”

Deze crisis raakt jouw bedrijf financieel hard. Kan je dit mentaal aan?

“Het is nogal hard als je jarenlang hard werkt om iets op te bouwen en je ziet alles zo uit handen glijden. Hier is niet tegen te vechten. We hebben altijd veerkracht genoeg gehad. Met de MKZ in 2001 lagen we twee maanden stil zonder enige vergoeding, wat bij ons lang nagewerkt heeft. De financiële crisis hebben we met veel moeite kunnen overleven toen bedrijfsuitjes enz. grotendeels wegvielen met daarna nog de WerkKostenRegeling die bedrijfsuitjes erg beperkten. Dan weet je waartegen je vecht. Dit is echter een onzichtbare vijand, met veel leed en een onzekere toekomst. We zien dus echt uit naar gasten die er de komende tijd even lekker gezond uit willen zijn!”