Veelgestelde vragen

Mogen evenementen doorgaan?

Alle evenementen, ook met minder dan 100 personen, zijn verboden tot 1 juni 2020.

Kunnen contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten doorgaan?

Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij hun vak niet meer mogen uitoefenen. Deze locaties moeten worden gesloten. Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen wordt verboden, voor zover er geen 1,5 meter afstand tot de klant gehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan masseurs en rijinstructeurs. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.

Er kunnen openbare en niet openbare locaties worden gesloten. Wat betekent dit?

Een voorzitter van een veiligheidsregio kan bepalen om bepaalde locaties te sluiten om zo groepsvorming te voorkomen. Denk hierbij aan campings, recreatieparken, parken, natuurgebieden, stranden et cetera. Winkels vallen hier niet onder.

Hoe gaan winkels ervoor zorgen dat iedereen zich aan de veilige afstand houdt?

Er zijn aanvullende afspraken gemaakt met de winkelbedrijven en hun organisaties, zodat iedereen zich in de winkels aan de veilige afstand van 1,5 meter kan houden. Maar er zijn ook regels opgesteld voor de klanten zelf. Zodat ook zij weten waaraan zij zich moeten houden om zo veilig te kunnen blijven winkelen.

Kunnen winkeliers ook worden aangesproken?

De voorzitter van de veiligheidsregio kan handhaven als winkels en het openbaar vervoer zich niet aan deze afspraken houden. Zo kan een winkel verplicht worden om een scherp deurbeleid te voeren, zoals verschillende winkels nu al vrijwillig doen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor TOGS, de tegemoetkoming van € 4000,-?

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) is voor ondernemers die door de maatregelen van het kabinet directe gevolgen ondervinden. Een gedetailleerd overzicht van sectoren is beschikbaar op de website van de Rijksoverheid.   

Voor welke regelingen kom ik in aanmerking?

Met de regelingencheck van de Kamer van Koophandel checkt u zelf heel gemakkelijk voor welke regelingen u in aanmerking komt. U vindt de regelingencheck op de website van de Kamer van Koophandel.

Tot wanneer kan ik aanspraak maken op de Tozo-regeling?

Vooralsnog blijft de regeling tot 1 juni 2020 bestaan. Dus ook wanneer u bijvoorbeeld in mei in financiële problemen komt, kunt u aanspraak maken op de regeling.

Meer veelgestelde vragen en antwoorden

Meer veelgestelde vragen vindt u op de websites van de rijksoverheid: