Wethouder Hospers: “Knap hoe scholen het thuisonderwijs geregeld hebben”

Halve klassen, minder lesdagen en heel veel handen wassen. Sinds vorige week zijn de scholen weer geopend. Wethouder Martijn Hospers bezocht het Openbaar Onderwijs Hattem, waar Het Palet en De Vlonder onder vallen, op locatie Het Palet. Hij sprak met directeur Conny Wencker en locatieleider Evelyn Bredewoud over de uitdagingen van thuisonderwijs en de eerste schoolweek.

Pijlen van krijt op het plein, genummerde hekken en spannen linten. Het Palet was er klaar voor vorige week. Na twee maanden thuisonderwijs, kwamen de kinderen voor het eerst weer naar school. Om drukte te voorkomen, wordt er voorlopig gewerkt met een tijdslot. De kleuters komen het eerst, hun ouders hebben vaak wat meer tijd nodig met hun bakfietsen en buggy’s. Evelyn Bredewoud: “Het is de bedoeling dat ouders het schoolplein niet betreden, maar voor de ouders van kleuters maken we een uitzondering. Halverwege het plein is een lint gespannen, daar nemen wij de kinderen van ze over. Dat is voor sommige kleuters best lastig - zeker als ze voor het eerst naar school gaan - maar het gaat verrassend goed. Daarbij helpt het dat we ze heel enthousiast verwelkomen, meestal lopen ze blij met ons mee.”

Knap gedaan

De scholen zijn nu ruim een week van start. Martijn Hospers is trots op wat zij de afgelopen maanden hebben gepresteerd. “Niemand was voorbereid op een corona-pandemie. Ik heb veel respect voor hoe de Hattemse scholen het thuisonderwijs geregeld hebben. Het moest heel snel en onverwacht, maar jullie hebben het maar mooi gedaan. Op sommige scholen hadden zelfs de jongste leerlingen via Teams contact met hun leerkracht.”

Ook Conny Wencker is tevreden. “De leerkrachten van onze beide scholen hebben enorm veel veerkracht. Toen bleek dat er thuisonderwijs gegeven moest worden, dachten zij gelijk in mogelijkheden. Van Google Hangouts, Google Classroom tot pakketjes afleveren bij de leerlingen thuis en snel even zwaaien door het raam. Ook toen bekend werd dat de scholen weer open konden, schakelden ze snel.”
“Mijn petje af daarvoor”, vervolgt Martijn Hospers. “Jullie hadden niet alleen de zorg voor jullie eigen veiligheid, maar waren ook verantwoordelijk voor een lesprogramma en boden waar nodig noodopvang. Dat laatste geldt trouwens ook voor de kinderopvang. Ook zij speelden hier flexibel op in. Het is in Hattem goed geregeld.”

Kwetsbare kinderen

Het verruimen van de coronaregels gaf de scholen meer mogelijkheden om noodopvang te bieden aan kinderen die hulp nodig hebben. Conny Wencker is hier blij mee. “Bij sommige leerlingen zagen we aan de ingeleverde huiswerkopdrachten dat het niet lekker liep. In zo’n geval konden we de ouders bijvoorbeeld aanbieden om hun kind een paar morgens in de week naar school te laten komen, om huiswerk te maken. Ouders waren hier echt blij mee. Thuiswerken en thuisonderwijs is een uitdagende combinatie.” Martijn Hospers is blij dat de scholen in bijna alle gevallen goed contact konden houden met hun leerlingen. “Het is belangrijk om te weten of het goed met ze gaat. Juist nu heb ik extra zorgen over kinderen uit kwetsbare gezinnen. Hun thuissituatie kan verder onder druk komen door alle stress en onzekerheid rondom corona. Ook daarom ben ik blij dat de scholen weer zijn gestart, zodat leerkrachten deze kinderen weer beter in beeld hebben.”
Dat de combinatie thuisonderwijs en zelf werken soms ingewikkeld is, geeft hij toe. “Kinderen hebben een onderwijsprogramma, dat gecombineerd moet worden met - als ik naar mijn eigen situatie kijk - twee thuiswerkende ouders. Het is heel gezellig, de kinderen thuis... maar het geeft soms ook best spanning. Kinderen die klaar zijn met hun lessen voor de dag en ouders die eigenlijk nog moeten doorwerken.” “Klopt, ouders hebben heel veel ballen in de lucht gehouden”, vult Evelyn Bredewoud aan. “Er wordt veel van ze verwacht, maar we zijn onder de indruk hoe serieus en gestructureerd zij het thuisonderwijs aanpakken. Het gaat echt heel goed.”

Blij dat ze er weer zijn

Toch is het voor alle partijen fijn dat de scholen weer geopend zijn. Het geeft niet alleen ouders lucht, ook de kinderen zijn er aan toe. Zij vinden het heerlijk om hun klasgenoten, vrienden en de meester of juf weer te zien. “Wij zijn ook heel blij dat de kinderen er weer zijn”, vertelt Conny Wencker. “We hebben ze gemist! Nog niet alle kinderen gaan naar school. Er zijn kinderen met ouders met een kwetsbare gezondheid. Deze ouders durven het soms nog niet aan, dat begrijpen we. Ook voor sommige collega’s is het best spannend, omdat ze bijvoorbeeld mantelzorger zijn. Daar praten we open over. We zijn tevreden over hoe het loopt. Iedereen werkt en denkt goed mee. Zo komt Novon - ons schoonmaakbedrijf – dagelijks meerdere keren schoonmaken. Deurklinken, tafels, toiletten en zelfs het koffiezetapparaat. Dat geeft rust. En hoe het verder loopt, dat zal de tijd uitwijzen.”
 
Het starten van de scholen is de eerste stap naar meer, hoopt Martijn Hospers. “De voorwaarde daarbij is natuurlijk wel dat we ons aan de regels houden en afstand bewaren. Daar staat of valt alles bij.”