Echtscheiding melden

Heeft de rechter ingestemd met je echtscheiding? Dan stuurt de rechtbank jou en jouw partner daarvan een beschikking toe. Wanneer is je echtscheiding definitief? Als de beschikking staat ingeschreven in de burgerlijke stand van de gemeente.

Beschrijving

Beschikking echtscheiding inschrijven bij gemeente

Je kunt de beschikking tot echtscheiding inschrijven in de burgerlijke stand. Doe dit bij de gemeente waar je trouwde. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter. Als je dit hebt gedaan, ben je voor de wet gescheiden.

De datum van de inschrijving is belangrijk. Bijvoorbeeld bij de verdeling van schulden of erfenissen.

Kosten

Het inschrijven van je echtscheiding bij de gemeente is gratis. Heb je een bewijs nodig van de scheiding? Een afschrift of uittreksel van de echtscheidingsakte kost: € 14,30.

Aanvraag

Waar je jouw echtscheiding inschrijft, is afhankelijk van het land waar je gescheiden bent.

In Nederland gescheiden

Ben je in Nederland gescheiden? Dan stuurt je advocaat de echtscheidingsbeschikking naar de gemeente waar je getrouwd bent. De gemeente registreert daarna de scheiding.

Woon je in een andere gemeente dan waar je bent getrouwd? De gemeente geeft dit door aan je woongemeente.

In het buitenland gescheiden

Ben je in het buitenland gescheiden en woon je in Nederland?  Dan moet je jouw buitenlandse echtscheiding laten registreren in de basisregistratie personen (BRP). Dit doe je bij de gemeente waar je staat ingeschreven.