Achternaam wijzigen

Wilt u uw achternaam wijzigen? Dit kunt u aanvragen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Gebruik hiervoor het speciale aanvraagformulier.

Keurt het ministerie uw aanvraag goed? Dan komt uw nieuwe naam in de basisregistratie personen (BRP) te staan. Daarnaast komt uw nieuwe naam ook op uw geboorteakte te staan.

Wilt u de achternaam van uw kinderen veranderen? Degene van wie de naam is, moet dan een aantal jaren voor het kind gezorgd hebben. Namelijk:

  • Drie jaar voor kinderen vanaf 12 jaar
  • Vijf jaar voor kinderen tot 12 jaar

Kosten

Het veranderen van uw achternaam kost € 835. Dit bedrag is hetzelfde als u de naam wilt wijzigen van 1 of 2 kinderen tot 18 jaar. Bij 3 of meer kinderen tot 18 jaar is dit € 1670. U betaalt deze kosten bij uw aanvraag.

Aanvraag

U stuurt het aanvraagformulier naar de screeningsautoriteit Justis. Dit is een onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Justis controleert uw gegevens en neemt contact op met u en andere belanghebbenden. Justis beslist namens de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid op uw aanvraag. U hoort meestal 20 weken na de indiening van uw aanvraag of u uw naam mag wijzigen.

Meenemen

Wilt u uw achternaam wijzigen, dan hebt u de volgende documenten nodig:

  • geboorteakte(n) van de persoon van wie de naam wordt gewijzigd.
  • akte van echtscheiding (als die van toepassing is).
  • schriftelijke aanvraag van wijziging.
  • voorziening ouderlijk gezag (via de rechtbank).

Let op: een geboorteakte moet recent zijn aangevraagd. Een akte mag bij deze aanvraag niet ouder zijn dan 6 maanden.