Geheimhouding persoonsgegevens

In de basisregistratie personen (BRP) staan de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente. De overheid mag deze gegevens gebruiken. Bijvoorbeeld voor kinderbijslag, studiefinanciering en pensioen. Soms geeft de overheid uw gegevens ook aan andere organisaties door. Wilt u weten welke instellingen uw gegevens krijgen? Kijk dan op de website Wiekrijgtmijngegevens.nl.

Geheimhouding aanvragen

Wilt u niet dat uw gegevens worden doorgegeven? Vraag dan aan de gemeente om geheimhouding van uw persoonsgegevens. U hoeft daar geen specifieke reden voor op te geven. U kunt de geheimhouding ook weer laten stoppen.

Gaat u verhuizen naar een andere gemeente? U hoeft in de nieuwe gemeente niet opnieuw geheimhouding aan te vragen.

In sommige gevallen moet de gemeente uw persoonsgegevens toch doorgeven. Ook als u geheimhouding hebt aangevraagd. Dit gebeurt als overheidsinstellingen uw gegevens willen hebben. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

U kunt een verzoek geheimhouding persoonsgegevens indienen met uw DigiD.

Verzoek geheimhouding persoonsgegevens met DigiD

Wilt u liever niet online uw verzoek geheimhouding persoonsgegevens indienen, neem dan telefonisch contact op met balie Burgerzaken via (038) 443 16 16.

Voorwaarden

U kunt alleen geheimhouding aanvragen voor:

  • uw eigen persoonsgegevens
  • de persoonsgegevens van uw kinderen tot 16 jaar

Jongeren vanaf 16 jaar moeten zelf een aanvraag tot geheimhouding indienen.

Kosten

Het aanvragen van geheimhouding is gratis.

Bijzonderheden

Let op: de geheimhouding geldt alleen voor de organisaties waaraan de gemeente persoonsgegevens verstrekt. Wilt u geen reclame meer ontvangen van commerciële organisaties? Ga dan naar www.postfilter.nl.