Gezondheidsverklaring CBR

Om veilig aan het verkeer deel te nemen, moet u gezond genoeg zijn. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor andere weggebruikers. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring. Een formulier met vragen over uw gezondheid. Door de verklaring in te vullen, kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden.

U vult deze verklaring in via het CBR of de gemeente. In de volgende situaties vult u een Gezondheidsverklaring in:

  • Rijbewijs halen: u wilt een praktijkexamen doen voor het auto-, motor-, vrachtauto-, bus- of T-rijbewijs.
  • Medische situatie: u wilt uw rijbewijs verlengen met beperkte geldigheidsduur vanwege uw medische situatie.
  • Beroepschauffeur: u wilt uw vrachtauto- of busrijbewijs halen of verlengen.
  • 75+: u bent 75 jaar of ouder en u wilt uw rijbewijs verlengen.
  • Twijfel: u hebt een rijbewijs en u twijfelt of u nog in staat bent om veilig aan het verkeer deel te nemen.
  • De politie heeft uw rijbewijs ingevorderd: u wilt opnieuw een rijbewijs aanvragen nadat dit ongeldig is verklaard in een vorderingsprocedure.

Waar kan ik een Gezondheidsverklaring kopen?

U kunt op de volgende manieren aan een Gezondheidsverklaring komen:

  • Mijn CBR voor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR doet u met uw DigiD. Betalen kunt u via iDeal.
  • De CBR webshop voor een papieren Gezondheidsverklaring. Dit kost € 10 extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. U betaalt via iDeal.
  • U kunt een Gezondheidsverklaring aanvragen bij balie Burgerzaken in het stadhuis. Dit kan alleen op afspraak. De kosten voor een Gezondheidsverklaring voor de aanvraag van een rijbewijs zijn € 41,50 (tarief 2022).

Bijzonderheden

Het is verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Hebt u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen. Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient. Het digitaal indienen van de Gezondheidsverklaring kan het proces wel versnellen. Daarnaast kunt u digitaal op Mijn CBR de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Hier leest u meer over de stand van zaken bij het CBR.