Eikenprocessierups

Ook Hattem heeft last van de eikenprocessierups. De rupsen zorgen vooral in de zomerperiode voor ongemak zoals huidirritaties en allergische reacties. De gemeente laat de eikenprocessierups jaarlijks preventief bestrijden door een erkend bedrijf.

Het ongemak dat de processierups veroorzaakt, is het grootst tussen half mei en eind juni, als de rupsen brandharen krijgen. Maar ook in de maanden daarna hebben mensen nog last van de rups, als de rupsen verpoppen tot vlinder. De wind verspreidt de brandharen verder vanuit de nesten. Krijgt u brandharen van de eikenprocessierups op uw huid of in uw haren? Krab dan niet, maar spoel uw huid of haar met water. Bij blijvende jeukklachten kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Wat kunt u zelf doen?

Zaai inheemse bloemen, en dan met name vroege bloeiers (mei/juni). Denk aan fluitenkruid, paardenbloem, hoefblad, duizendblad en madelief. De bloemen zorgen voor insecten en roofinsecten, zoals de sluipwesp, sluipvlieg en gaasvlieg. Deze roofinsecten helpen de eikenprocessierups verwijderen.

Ook helpt het om nestkastjes voor kleine zangvogels, koolmees, pimpelmees, spreeuw en ringmus op te hangen. Jonge vogels hebben veel eten nodig en vinden de eikenprocessierupsen erg lekker. Vleermuizen eten motten, dus een vleermuiskast in de buurt van een eikenboom scheelt weer nieuwe rupsen.

Wat doet de gemeente?

De bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeente Hattem gebeurt door een erkend bedrijf. Op plekken waar in vorige jaren rupsen zaten, spuit dit bedrijf preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dat gebeurt in het voorjaar, zodra het blad aan de bomen komt. Het middel is veilig voor mens en dier en richt zich alleen op rupsen.

Een eikenprocessierupsennest gezien?

Spot u een nest met eikenprocessierupsen in Hattem? Meld het de gemeente via (038) 443 16 16 of eenvoudig online via het formulier melding openbare ruimte. Dan verwijderen wij dit nest. Hebt u een nest in uw eigen tuin? Ga hier niet zelf mee aan de slag, maar schakel een professional in.