Wilde zwijnen

We krijgen regelmatig meldingen dat wilde zwijnen de bebouwde kom van Hattem in trekken. De zwijnen zijn op zoek naar een lekker hapje en wroeten hierdoor gazons om. Maar soms zijn ze ook echt van het pad af en weten ze niet meer exact waar ze zich bevinden.

Heeft u overlast van wilde zwijnen in of rondom uw tuin, bel dan niet met de politie. Neem telefonisch contact op met de gemeente (038 443 16 16) of maak online een melding openbare ruimte. Een specialist faunabeheer volgt de zwijnenpopulaties in en om Hattem nauwlettend, inventariseert klachten en coördineert het faunabeheer. Hij kan u te woord staan en advies geven hoe de overlast te beperken. De faunabeheerder onderhoudt nauw contact met de jagers bij Molecaten, Gelders Landschap en de gemeente Hattem. Ook heeft hij regelmatig contact met onze buurgemeenten Heerde en Oldebroek.

Wat kunt u zelf doen tegen overlast van zwijnen in uw tuin/woonwijk

  • U kunt, op eigen kosten, een stroomdraad spannen of een hekwerk plaatsen.
  • Houd uw hond aangelijnd. Zwijnen vallen niet zomaar mensen aan, dit doen ze zelden. Alleen als er honden op de zwijnen afkomen, gaan ze in de verdediging. Blijf stil staan en ren niet weg.
  • Heeft u onverhoopt toch schade? Kijkt u dan of uw verzekering iets voor u kan betekenen.

Vanaf 1 Juli wordt er weer gejaagd door de jagers.

Afval

Daarnaast is het een terugkerend probleem, dat er nog steeds tuinafval in de bosranden wordt gedumpt. Ook in de wijken waar de overlast het grootst is. Tuinafval gaat composteren, zeker als het warm en vochtig is en dat trekt insecten aan. Als de wilde zwijnen de composthopen hebben doorzocht, trekken ze meteen de aangrenzende wijken in op zoek naar meer eten.

Contact

Mocht u vragen hebben over wilde zwijnen of overlast ondervinden neem dan contact op met de heer M. Rietveld van de gemeente Hattem via (038) 443 16 16 of maak direct online een melding.