Column

Elke maand schrijft de burgemeester of één van de wethouders een column. Deze keer is het de beurt aan burgemeester Margriet Brouwer.

Bewegen. We weten allemaal dat het goed voor je is. Niet alleen voor je lijf, maar ook voor je hoofd. De kernboodschap van Erik Scherder (die bekende hoogleraar): Blijf bewegen! Het verbetert je geheugen, het zorgt ervoor dat je beter slaapt en het vermindert stress. Ook het risico op dementie en depressie nemen af. En al verrijzen er straks prachtige woon-zorg zones in Hattem, als wethouder zeg ik ook: blijf zoveel mogelijk bewegen om gezond te blijven!

Echter, er is een verschil tussen zeggen en doen. Als Margriet privé, moet ik helaas bekennen dat ik kampioen ben in het verzinnen van excuses als het op bewegen aankomt. Een drukke week gehad (met stip op nummer 1), het regent, ik heb nu even geen zin (alsof ik anders altijd zin heb), ik moet nog even dit afmaken en dan vervolgens verbaasd roepen ‘Is het al zó laat?’ Terwijl ik heel goed weet dat het juist goed voor me is om toch even die avondwandeling te maken of toch te gaan trainen. Want als ik me er wel toe zet, kom ik altijd voldaan en met hernieuwde energie terug. Ik ben dan gewoon een leuker mens. Dus bewegen loont zeker!

Ik vind het leuker om samen iets te doen. Daarom is afspreken voor mij een goede stok achter de deur. Elke zaterdag om 09.30 uur staat er in mijn agenda: wielrennen meiden. En die afspraak staat ook in de agenda bij drie vriendinnen. Het is een combinatie van bewegen en gezellig bijkletsen. En het is heerlijk om op zaterdagochtend door de bossen te fietsen of over de hoogwatergeul en te genieten van de prachtige uiterwaarden! De omgeving van onze stad nodigt in elk geval uit tot bewegen. Een rondje langs het kanaal, de Wiessenbergsekolk, de Vuursteenberg, Molecaten, de Hoenwaard. Aan de ene kant de IJssel en aan de andere kant de bossen en de heide. 
Mijn beweegtip voor deze zomer is: spreek gezellig met iemand af! Dan vang je twee vliegen in één klap.

Margriet

PS: Of doe ook mee aan de FietsBINGO. Doel van deze bingo is om ook voor korte ritjes je stalen ros te pakken in plaats van de auto. Verzamel 5 stempels bij één van de vijf stempelposten in Hattem. Meer informatie vind je op www.noordveluwebereikbaar.nl