Column

Elke maand schrijft de burgemeester of één van de wethouders een column. Deze keer is het de beurt aan burgemeester Marleen Sanderse.

Bevrijd, dat is én blijft bijzonder!

Op 18 april 1945 werd Hattem officieel bevrijd. Dat is volgend jaar alweer 80 jaar geleden! Op 17 april staken de Canadezen de IJssel over en zagen dat de Duitsers verdwenen waren. Een dag later was de bevrijding officieel een feit.

Ieder jaar ontvangen de leerlingen uit de hoogste groepen van de basisscholen in Hattem een prachtig boekje met diverse verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Hattem. Soms schrijnend, zoals het verhaal over het lot van ondergedoken Joodse families op Landgoed Molecaten. Soms ontroerend, zoals het verhaal van een schoolklas die zou gaan zwemmen maar zich solidair toonde met haar Joodse klasgenoot. Het boekje is speciaal geschreven voor kinderen en helpt mee om de verhalen uit deze verschrikkelijke tijd levend te houden. Dat is hard nodig, want de tijd schrijdt voort. Verhalen uit eerste hand worden met de jaren schaarser. 

Het boekje, dat als lesmateriaal wordt gebruikt, helpt de jongste generatie blijvend beseffen dat iets wat zij niet hebben meegemaakt, bijzonder is. En blijft. Bijzonder in de zin dat oorlog nooit normaal mag zijn. Niet in Nederland, maar ook niet elders in de wereld. Het is en blijft bijzonder dat jonge mensen uit een ver land als Canada 79 jaar geleden bereid waren voor onze vrijheid te vechten en daarbij hun eigen leven riskeerden.

Vandaag de dag zijn er plekken op de wereld waar het minstens zo erg is als in de tijd dat het hier oorlog was. Wij Hattemers helpen de mensen uit deze gebieden. We hoeven onze levens daar nu echter niet voor te riskeren. Dat deden de geallieerden 79 jaar geleden wel. Dat blijft bijzonder om te gedenken. Ook dit jaar staan we hier in Hattem op 18 april dan ook bewust bij stil.

Persoonlijk vind ik het óók bijzonder dat een groep vrijwilligers vanuit het 4-5 comité Hattem zich inzet om de herinnering levend te houden. Namens de inwoners van Hattem dank ik Elisabeth, Bert, Helma, Hanneke, Henk, Aart, Gerco, Gerry, Hendrien en Saskia! Zoals aangegeven is het volgend jaar 80 jaar geleden dat Hattem bevrijd werd. Een reden om dan extra veel verhalen te delen. Deelt u mee, voordat de herinneringen vergeten zijn? Ook uw herinnering is belangrijk en bijzonder. Stuur uw verhaal naar burgemeester@hattem.nl. Laten we samen de herinnering levend houden!