Column

Elke maand schrijft de burgemeester of één van de wethouders een column. Deze maand is het de beurt aan wethouder Auke Schipper.

In mijn column van mei stond ik stil bij de effecten van Corona en wat dit persoonlijk voor mij betekent. Ik sloot af met de zin: “mijn persoonlijke uitdaging is om het goede te bewaren na deze crisis”.

Het was een inkijkje in mijn privéleven tijdens de “lockdown” periode. Wat had ik het graag over iets anders willen hebben in mijn nieuwe column. Tijdens het schrijven van deze column op dinsdagavond zijn weer nieuwe maatregelen naar buiten gekomen. Het woord “light-lockdown” is al genoemd en ik vrees het ergste. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal ontmoetingen te beperken. Begrijpelijk gezien de ernst van de situatie. Afgelopen week sloten we de week tegen eenzaamheid af. Hoe contrasterend is dit met elkaar. Juist dan hebben we de ontmoeting zo keihard nodig. Ik hoop dat we niet meer de nare situatie gaan meemaken dat we onze geliefden niet meer mogen ontmoeten in een lockdown periode. Een bezoekverbod staat haaks op het tegengaan van eenzaamheid.

Dan wil ik toch nog een effect van corona met u delen. Er is al een tijdje een trend in de huizenmarkt waarneembaar. De ‘trek naar het Oosten’. Doordat er veel meer thuis gewerkt wordt en gaat worden de komende jaren is het voor werknemers veel interessanter om niet meer naar de randstad te verhuizen. De druk op de huizenmarkt in de regio Zwolle en daarmee ook voor Hattem neemt behoorlijk toe. Op Funda zijn er zo’n 27 woningen te koop. Op meer dan 5200 woningen in Hattem is dit natuurlijk een bizar laag aanbod. Dit drukt de prijs als een malle de lucht in. En daarom moeten er meer plannen komen en met name voor starters en ouderen!

Als wethouder heb je maar vier jaar de tijd om resultaat te boeken en iets achter te laten waarop “doorgebouwd” kan worden. Toen ik begon waren er nagenoeg geen woningbouwplannen. De laatste woningen worden nu gerealiseerd op Assenrade en eindelijk wordt er gestart met de herbouw van de Hof van Blom. We zijn als college als een speer aan de slag gegaan met nieuwe plannen. Voor 't Veen liggen nu twee bestemmingsplannen en de eerste palen worden deze week geslagen voor de huurwoningen aan de Lippenoordweg. Komend jaar mag de raad het besluit nemen over de plannen voor de beide woonzorgzones; Geldersedijk en de Bongerd. Al deze plannen zijn goed voor meer dan 400 woningen voor de komende jaren. We hebben een forse inhaalslag moeten maken en deze woningen zijn broodnodig!