Column

Elke maand schrijft de burgemeester of één van de wethouders een column. Deze maand is het de beurt aan wethouder Carla Broekhuis.

Een nieuw jaar………

Op het moment dat u dit leest is 2021 alweer twee weken onderweg. Ik wil u dan ook in de eerste plaats ook via deze weg nog een keer het allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar. Het “allerbeste”……maar wat betekent dat? Ik kan natuurlijk alleen maar voor mezelf spreken maar ga ervan uit dat dat ook voor veel van u hetzelfde is. Gezondheid staat altijd op 1. Want wanneer we door ziekte of ander lijden worden getroffen doet al het andere er verder niet zo veel meer toe of houd in sommige gevallen alles op. We leven wat dat betreft nog steeds in een bijzondere tijd. Daarmee druk ik mij voorzichtig uit. Corona is nog steeds onder ons en vraagt veel aanpassingen, geduld en doorzettingsvermogen in ons dagelijks leven.

Vorig jaar schreef ik een column met de titel “Samen”. Die had nu voor een groot deel opnieuw geplaatst kunnen worden. Er zijn wel een aantal zaken veranderd. Dat “samen” gaat voor een groot deel nog steeds op. Omkijken naar elkaar enz. Ik ga er geen doekjes om winden, maar merk ook bij mezelf dat af en toe de spreekwoordelijke “lontjes” korter worden. Er is veel mogelijk op afstand van elkaar en digitaal werken gaat voor een groot deel goed. Maar wat mis ik de nabijheid van collega’s om mij heen. De fysieke aanwezigheid, het dicht bij elkaar zijn en de praatjes bij de koffiemachine. Ik mis de donderdagavonden bij mijn toneelclub Advendo. De zaterdagmiddagen langs de lijn bij VV Hattem. Af en toe een feestje, verjaardagen, enz. Voor veel ouders valt het thuiswerken met vooral jonge kinderen niet altijd mee. Misschien moeten we in die zin ook even een stapje minder hard lopen en/of verwachtingen bijstellen. Op het moment dat ik dit schrijf is er in Den Haag overleg over verlengen van de huidige lockdown. Mogelijk tot eind januari, maar misschien nog langer.

Eind vorig jaar sprak ik telefonisch een aantal ZZP’ers, ze hadden en hebben het zwaar. Dat geldt overigens voor veel ondernemers. Verdrietige gesprekken over het compleet wegvallen van werk en inkomsten. Maar zonder uitzondering ook allemaal hoopvol voor de tijd na corona en blij verrast met de persoonlijke aandacht en vlotte ondersteuning via de gemeente. Ik had en heb niet de ultieme oplossing voor ze, wij blijven daarvoor ook afhankelijk van wat er in Den Haag wordt besloten.

Ik wil niet negatief eindigen. Ben van natuur een optimistisch mens en dat probeer ik ook te blijven. Ondanks alle beperkingen merk en ervaar ik ook hoop en gebeuren er mooie dingen. Het inenten is gestart en dat biedt hoop voor de toekomst. Als het zover is dan neem ik zeker die prik.

Op 4 januari mocht ik de (voorlopig) laatste drie nieuwe medewerkers in de buitendienst welkom heten op de gemeentewerf. Stuk voor stuk blij om in eigen stad aan het werk te gaan. Bij Zoethout lukte dat persoonlijke welkom vanwege corona nog even niet, maar dat komt de komende tijd vast ook goed.

En er is ook weer nieuw leven. Het inwoneraantal is toegenomen met twee. Op 2 januari zijn een jongen en een meisje geboren. Daar leest u de komende week vast nog het een en ander over. Ik hoop oprecht dat in een volgende column van mijn hand  het niet voor het overgrote deel over corona gaat. Tot die tijd; houd vol mensen en blijf naar elkaar omzien.

Groet’n

Carla