Jelmar, CISO bij de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek

Jelmar

“De sfeer is hier fantastisch, en ik waardeer de loyaliteit en inzet van mijn collega's enorm.”

Als CISO zorg ik ervoor dat er alles aan wordt gedaan om onze informatiebeveiliging zo goed mogelijk op orde te hebben. Dit betekent dat ik beleid schrijf en incidentmeldingen behandel om de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie te waarborgen. Informatie moet altijd beschikbaar zijn wanneer we het nodig hebben, betrouwbaar en volledig zijn voor juiste besluitvorming, en alleen toegankelijk zijn voor de juiste mensen.

In mijn rol kijk ik naar verschillende onderdelen, zoals mensen, apparatuur, programmatuur, gegevens, organisatie, omgeving en diensten van derden. Er wordt vanuit wet- en regelgeving eisen gesteld aan het screeningbeleid van medewerkers, voor geheimhoudingsverklaringen, en de beveiliging van fysieke ruimten zoals het archief en burgerzaken. Ook lever ik input voor verschillende audits, waaronder de jaarrekeningcontrole.

Een groot deel van mijn werk draait om het adviseren en uitvoeren van acties om risico's te verminderen. Dat kan van alles zijn, van het advies over het gebruik van beveiligingsprogramma's tot het opstellen van regels voor hoe medewerkers zich moeten gedragen. Ik zorg er ook voor dat iedereen in de organisatie weet hoe ze veilig met gevoelige informatie moeten omgaan door regelmatig trainingen en updates te geven.

Twee dingen waar ik echt blij mee ben, zijn dat we de fysieke toegangsbeveiliging hebben verbeterd door tag-systemen te implementeren voor de fysieke toegangsbeveiliging en dat we een strategisch bedrijfscontinuïteitsplan hebben opgesteld voor de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek. Hierdoor zijn we beter voorbereid op eventuele crises (verstoring van onze dienstverlening)

Wat ik zo leuk vind aan mijn werk, is de vooruitgang die we boeken op het gebied van informatiebeveiliging. Het is geweldig om te zien hoe collega's langzaam maar zeker nieuwe veiligheidsmaatregelen omarmen en gebruiken in hun werk. Dat geeft me echt het gevoel dat mijn adviezen en inspanningen bijdragen aan een veiligere en betrouwbaardere werkomgeving voor zowel de gemeente als onze inwoners.

Werken bij de gemeente Hattem is fijn omdat het een toegankelijke en betrokken werkomgeving biedt, waar ik de vrijheid heb om mijn werk op mijn eigen creatieve manier te doen. De kleinschaligheid zorgt ervoor dat ik snel kan schakelen en direct contact heb met de juiste mensen, wat mijn werk effectiever maakt. De sfeer is hier fantastisch, en ik waardeer de loyaliteit en inzet van mijn collega's enorm.

– Jelmar, CISO bij de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek