Verantwoord hout stoken

Veel mensen hebben een open haard, een houtkachel of een vuurkorf. Zij stoken deze vooral voor de gezellige sfeer. Mensen weten vaak niet dat het stoken van hout voor omwonenden tot overlast kan zorgen. Hout stoken heeft ook effect op het milieu.

Lokale luchtverontreiniging

Een deel van de luchtverontreiniging in de vorm van roetdeeltjes komt door houtverbranding. Mensen kunnen last krijgen van de rook door houtstook. Zeker bij mensen die al luchtwegaandoeningen hebben kunnen de klachten verergeren als de lucht vervuild is. Zij hoesten dan meer of worden benauwd.

Luchtkwaliteit binnenshuis

Niet alleen buiten de deur is sprake van luchtverontreiniging door houtstook. Rookgassen kunnen ook binnenshuis blijven hangen als er bijvoorbeeld geen optimale verbranding is. Zorg daarom altijd voor voldoende aanvoer van verse lucht en laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar vegen. Zo kan de rook zonder belemmering via het rookkanaal naar buiten.

10 tips om goed te stoken

  1. Gebruik alleen onbehandeld hout dat ten minste 2 jaar gedroogd is.
  2. Gebruik duurzaam hout (FSC-keurmerk).
  3. Gooi nooit papier, karton, geverfd of gelijmd hout op het vuur.
  4. Stook niet bij windstil of mistig weer. Stook ook niet als het hard waait (windkracht 5 of hoger). Bekijk de stookwijzer om te zien of het vuur beter uit kan blijven.
  5. Zorg voor een optimale houtverbranding door een hoge temperatuur. In een optimaal brandende kachel zijn de vlammen heldergeel en flikkeren ze nauwelijks.
  6. Zorg voor voldoende luchttoevoer, dan brandt het vuur het beste.
  7. Laat het vuur vanzelf uitbranden. Ventileer de ruimte na het stoken.
  8. Maak na elke stookbeurt de aslade schoon en laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar vegen.
  9. Stook minder. Een of twee keer per week stoken is vanzelfsprekend minder belastend voor gezondheid en milieu dan elke dag de kachel aan.
  10. Informeer eens in de buurt of mensen last hebben van het stoken. Maak hierover afspraken.