Warmtevisie

In het klimaatakkoord staat dat in 2050 alle Nederlandse huizen gasloos moeten zijn. Hoe pakken we dit aan? Waar starten we in Hattem? En wat betekent dit voor jou?

Jouw huis verwarmen met restwarmte van de waterzuivering of warmte uit de Waa. Het klinkt misschien vreemd maar het kan mogelijk in de toekomst. In het klimaatakkoord staat namelijk dat alle Nederlandse woningen in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Om dit te halen, is het nodig om van de ruim 5.200 Hattemse woningen er jaarlijks ongeveer 170 aardgasvrij te maken. Daarbij wordt naar innovatieve en betaalbare alternatieven voor gas gezocht. 

Aardgas om te verwarmen

Wist je dat een Hattems huishouden gemiddeld 1.628 m3 aardgas per jaar verbruikt? Dit gasverbruik verschilt per huishouden en is afhankelijk van het soort huis, het bouwjaar, de mate van isolatie en het gebruik van verwarming en warm water. Ongeveer 80 procent van het aardgas in een woning wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning, minder dan 5% wordt gebruikt om te koken. De rest van het gas wordt gebruikt om water te verwarmen, met name om te douchen. 

Online bijeenkomst terugkijken

Er staat Hattem een flinke uitdaging te wachten. Een nieuwe manier van verwarmen gaat niet van vandaag op morgen. Het is belangrijk dat we het samen doen. Met bewoners, vastgoedeigenaren en de overheid. Daarbij wordt gekeken naar subsidiemogelijkheden vanuit het Rijk, collectieve inkoop en – waar mogelijk – een aanpak per wijk. Wij nemen de tijd om een gedegen plan te maken, waarbij overleg en de dialoog vanzelfsprekend zijn. Op donderdag 29 oktober praatte de gemeente je bij over de Warmtevisie Hattem, de aanpak per wijk en wat dit voor jou betekent. 

Uitzending terugkijken