Bewijs van in leven zijn

Een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kan vragen om een bewijs van in leven zijn. Je kunt het bewijs van in leven zijn online aanvragen met DigiD. 

Beschrijving

Geef aan waarom je het uittreksel nodig hebt. Heb je het bewijs van in leven zijn nodig voor gebruik in Nederland? Je ontvangt dan een uittreksel persoonsgegevens (uittreksel basisregistratie personen). Heb je het bewijs van in leven zijn nodig voor gebruik in het buitenland? Dan heb je een uittreksel uit de burgerlijke stand nodig. Dit uittreksel is een zogenaamde (internationale) ‘attestatie de vita’.

Kosten

  • Een bewijs van in leven zijn kost € 7,90 (tarief 2024)
  • Een attestatie de vita kost 16,60 (tarief 2024)

Aanvraag

Een bewijs van in leven zijn kun je alleen aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je kunt een bewijs van in leven zijn online en persoonlijk aanvragen.

Online aanvragen

je kunt het bewijs van in leven zijn online aanvragen met DigiD. Voordat je het formulier verstuurt, kun je betalen via iDEAL of met creditcard (Visa of Mastercard). Je ontvangt het bewijs van in leven zijn zo spoedig mogelijk.

Bewijs van in leven zijn aanvragen

Persoonlijk aanvragen

Kom je liever persoonlijk langs om het bewijs van in leven zijn aan te vragen? Dan kun je op afspraak terecht in het stadhuis. Breng wel een geldig legitimatiebewijs mee.

Afspraak maken

Gebruik in het buitenland

Heb je het bewijs van in leven zijn nodig voor gebruik in het buitenland? Dan heb je een uittreksel uit de burgerlijke stand nodig. Dit uittreksel is een zogenaamde (internationale) ‘attestatie de vita’. Het uittreksel is opgesteld in meerdere talen. Een attestatie de vita moet je persoonlijk aanvragen in het stadhuis. Maak hiervoor een afspraak.

Afspraak maken

Gebruik voor een pensioenfonds

Vraag je het bewijs aan voor een pensioenfonds? Dan is hiervoor een bewijsstuk nodig. Zoals een brief van de pensioenverzekeraar. Je hoeft in dit geval niets te betalen voor het uittreksel. Je moet het bewijs van in leven zijn wel persoonlijk aanvragen in het stadhuis.