Geheimhouding persoonsgegevens

Wij zijn wettelijk verplicht om persoonsgegevens van onze inwoners bij te houden. Die zijn nodig om bijvoorbeeld een identiteitskaart of een rijbewijs te kunnen maken, om te weten wie mag stemmen bij verkiezingen of om uitkeringen te verstrekken. Wil je niet dat je persoonsgegevens worden doorgegeven? Vraag dan om geheimhouding.

Voorwaarden

Je kunt alleen geheimhouding aanvragen voor:

  • je eigen persoonsgegevens
  • de persoonsgegevens van je kinderen tot 16 jaar

Jongeren vanaf 16 jaar moeten zelf een aanvraag tot geheimhouding indienen.

Kosten

Het aanvragen van geheimhouding is gratis.

Bijzonderheden

Let op: de geheimhouding geldt alleen voor de organisaties waaraan de gemeente persoonsgegevens verstrekt. Wil je geen reclame meer ontvangen van commerciële organisaties? Ga dan naar www.postfilter.nl.

Aanvraag

Wil je niet dat je persoonsgegevens worden doorgegeven? Vraag dan aan de gemeente om geheimhouding. Je hoeft daar geen specifieke reden voor op te geven. Je kunt de geheimhouding ook weer laten stoppen. Je kunt online een verzoek indienen met DigiD

Ga je verhuizen naar een andere gemeente? Je hoeft in de nieuwe gemeente niet opnieuw geheimhouding aan te vragen.

In sommige gevallen moet de gemeente je persoonsgegevens toch doorgeven. Ook als je geheimhouding hebt aangevraagd. Dit gebeurt als overheidsinstellingen je gegevens willen hebben. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Verzoek geheimhouding persoonsgegevens (met DigiD)

Wil je liever niet online je verzoek geheimhouding persoonsgegevens indienen, neem dan contact met ons op via (038) 443 16 16.