Gezondheidsverklaring CBR

Om veilig aan het verkeer deel te nemen, moet je gezond genoeg zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring.

Beschrijving

De Gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over je gezondheid. Door de verklaring in te vullen, kan het CBR beoordelen of je gezond genoeg bent om te rijden.

Je vult deze verklaring in via het CBR of de gemeente. In de volgende situaties vul je een gezondheidsverklaring in:

  • Rijbewijs halen: je wilt een praktijkexamen doen voor het auto-, motor-, vrachtauto-, bus- of T-rijbewijs.
  • Medische situatie: je wilt je rijbewijs verlengen met beperkte geldigheidsduur vanwege je medische situatie.
  • Beroepschauffeur: je wilt je vrachtauto- of busrijbewijs halen of verlengen.
  • 75+: je bent 75 jaar of ouder en je wilt je rijbewijs verlengen.
  • Twijfel: je hebt een rijbewijs en je twijfelt of je nog in staat bent om veilig aan het verkeer deel te nemen.
  • De politie heeft je rijbewijs ingevorderd: je wilt opnieuw een rijbewijs aanvragen nadat dit ongeldig is verklaard in een vorderingsprocedure.

Waar kan ik een gezondheidsverklaring kopen?

Je kunt op de volgende manieren aan een gezondheidsverklaring komen:

  • Mijn CBR voor het online kopen en invullen van een gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR doe je met DigiD. Betalen kan via iDeal.
  • De CBR webshop voor een papieren gezondheidsverklaring. Dit kost € 10 extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen kan via iDeal.
  • Je kunt een gezondheidsverklaring aanvragen in het stadhuis. Dit kan alleen op afspraak. De kosten voor een gezondheidsverklaring voor de aanvraag van een rijbewijs zijn € 44,50 (tarief 2024).

Bijzonderheden

Het is verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent vier maanden voordat je rijbewijs verloopt. Heb je problemen met je gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren de gezondheidsverklaring in te vullen. Omdat je dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen. Het CBR kan je helaas niet sneller helpen als je de verklaring eerder indient. Het online indienen van de gezondheidsverklaring kan het proces wel versnellen. Daarnaast kun je online op Mijn CBR de status van je aanvraag op elk moment bekijken. Hier lees je meer over de stand van zaken bij het CBR.