Vanwege voorzorgsmaatregelen met betrekking tot een beveiligingslek in Citrix kunt u vanaf vrijdag 17 januari 2020, 17.00 uur, geen aanvragen doen waar DigiD voor nodig is. Lees meer in het nieuwsbericht.

Identiteitskaart

Een identiteitskaart is zowel een identiteitsbewijs als een reisdocument. Een identiteitskaart is geldig voor het reizen in Europa. U vraagt uw identiteitskaart persoonlijk aan. Een identiteitskaart kost € 58,30 en is 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar kost een identiteitskaart € 30,70. Deze identiteitskaart is 5 jaar geldig. Voor een aanvraag met spoed betaalt u € 49,85 extra. Een identiteitskaart is meestal na 5 werkdagen klaar. Een spoedaanvraag is binnen 1 werkdag klaar, als u de kaart voor 14.00 uur aanvraagt.

Afspraak maken aanvragen identiteitskaart

Afspraak maken ophalen identiteitskaart

Verlies en diefstal

U hoeft geen aangifte te doen bij de politie bij verlies of diefstal van uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. U kunt hiervoor bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal tekenen of het digitale formulier verklaring vermissing reisdocument invullen. Bij vermoeden van misbruik verwijst de gemeente de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek.

 • Vraag uw identiteitskaart aan in de gemeente waar u bent ingeschreven.
 • Maak voor elke persoon die een identiteitskaart wil aanvragen online een afspraak.
 • Vraag uw identiteitskaart persoonlijk aan. Kinderen en baby’s moeten ook aanwezig zijn bij het aanvragen van eigen identiteitskaarten. Denk aan de schriftelijke toestemming  van de andere ouder of gezaghouder voor de aanvraag van een reisdocument.
 • Haal uw identiteitskaart ook persoonlijk weer op. Dit kan meestal na 5 werkdagen. Ook kinderen jonger dan 12 jaar die zelf een aanvraag doen, moeten de kaart persoonlijk ophalen.
 • Bij een spoedaanvraag is uw identiteitskaart de volgende werkdag klaar, als u de kaart voor 14.00 uur aanvraagt.

Een Nederlandse identiteitskaart kost:

 • voor personen tot 18 jaar: € 30,70
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 58,30

Wilt u met spoed een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 49,85 (tarieven 2020).

Vraagt u een identiteitsbewijs aan voor een kind jonger dan 12 jaar? Vul dan het formulier Toestemming voor de aanvraag van een reisdocument (pdf 24 kb) in.

 

U neemt mee:

 • Alle reisdocumenten die u hebt, ook als ze niet meer geldig zijn.
 • Een nieuwe pasfoto, die voldoet aan de eisen.
 • Voor kinderen jonger dan 12 jaar:
  1. Toestemming voor de aanvraag van een reisdocument, getekend door beide ouders of gezaghouders. Eén ouder of gezaghouder moet aanwezig zijn bij de aanvraag. Download het Toestemming voor de aanvraag van een reisdocument (pdf 24 kb)
  2. Geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of gezaghouders: paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.