Identiteitskaart

Een identiteitskaart is zowel een identiteitsbewijs als een reisdocument. Een identiteitskaart is geldig voor het reizen in Europa. Je vraagt jouw identiteitskaart persoonlijk aan.

Beschrijving

Een identiteitskaart kost € 75,80 en is 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar kost een identiteitskaart € 40,90. Deze identiteitskaart is 5 jaar geldig. Voor een aanvraag met spoed betaal je € 57,05 extra. Een identiteitskaart is meestal na 5 werkdagen klaar. Een spoedaanvraag is binnen 1 werkdag klaar, als je de kaart voor 14.00 uur aanvraagt.

Afspraak maken aanvragen identiteitskaart Afspraak maken ophalen identiteitskaart

Drukte verwacht rond aanvragen ID-kaarten en paspoorten in 2024

In 2024 verlopen veel Nederlandse identiteitskaarten en paspoorten. Vanaf 9 maart 2014 zijn deze documenten 10 jaar geldig voor inwoners van 18 jaar en ouder. Wij verwachten daarom dat er in 2024 veel nieuwe aanvragen worden gedaan.

Maak op tijd een afspraak

Houd de verloopdatum van jouw documenten goed in de gaten. Een nieuw reisdocument kun je op afspraak aanvragen in het stadhuis. Dit kun je een aantal dagen van tevoren inplannen. Zo weet je zeker dat je terecht kunt voordat jouw huidige document verloopt.

Juiste pasfoto

Om lange wachttijden te voorkomen vragen wij je om op tijd op de afspraak te komen. Zorg dat je vóór de afspraak de (juiste) pasfoto’s hebt en jouw (oude) reisdocumenten meeneemt. Na vijf werkdagen kun je het nieuwe reisdocument ophalen.

Voorwaarden

 • Vraag je identiteitskaart aan in de gemeente waar je staat ingeschreven.
 • Maak voor elke persoon die een identiteitskaart wil aanvragen online een afspraak.
 • Vraag je identiteitskaart persoonlijk aan. Kinderen en baby’s moeten ook aanwezig zijn bij het aanvragen van een eigen identiteitskaart. Denk aan de schriftelijke toestemming van de andere ouder of gezaghouder voor de aanvraag van een reisdocument.
 • Haal je identiteitskaart ook persoonlijk weer op. Dit kan in principe na 5 werkdagen. Ook kinderen jonger dan 18 jaar, die zelf een aanvraag hebben gedaan, moeten hun identiteitskaart persoonlijk ophalen.
 • Bij een spoedaanvraag is je identiteitskaart de eerstvolgende werkdag klaar, als je jouw identiteitskaart voor 14.00 uur hebt aangevraagd.

Voor kinderen jonger dan 12 jaar

Ouders/gezaghouders moeten toestemming geven voor de aanvraag. Zij kunnen digitaal toestemming geven met hun eigen Digid. Als beide ouders online toestemming geven, hoeven zij niet aanwezig te zijn bij de aanvraag.

Indienen toestemmingsformulier reisdocument Met DigiD

Als het je niet lukt om online toestemming te geven, houd dan rekening met de volgende voorwaarden:

 • De ouders/gezaghouders komen mee naar de afspraak.
 • Als één van de ouders/gezaghouders niet kan meekomen, vul dan het toestemmingsformulier in en neem deze mee naar de afspraak.
 • Neem de identiteitsbewijzen mee van alle ouders/gezaghouders. 

Kosten

Een Nederlandse identiteitskaart kost (tarieven 2024):

 • voor personen tot 18 jaar: € 40,90
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

Wil je met spoed een identiteitskaart aanvragen? Dan betaal je een toeslag van € 57,05.

Meenemen

Je neemt mee:

 • Alle reisdocumenten die je hebt, ook als ze niet meer geldig zijn.
 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen. Let op: de pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Verlies en diefstal

Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie bij verlies of diefstal van je identiteitskaart. Je kunt hiervoor bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal tekenen. Dit kun je ook online doen. Vermoeden wij misbruik? Dan verwijzen wij je door naar de politie voor verder onderzoek.

Verklaring vermissing reisdocument met DigiD