Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Werkgevers en andere organisaties kunnen vragen om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG). In deze verklaring staat dat je geen relevante strafbare feiten op je naam hebt staan.

Beschrijving

Een VOG is bijvoorbeeld verplicht voor onderwijzers, taxichauffeurs en mensen in de kinderopvang. Ook bij een aanvraag voor bijvoorbeeld een visum of werkvergunning kan deze verklaring nodig zijn.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarde om een VOG te krijgen, is dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Heb je wel eens iets strafbaars gedaan? Dan bepaalt de screeningsautoriteit Justis of dit invloed heeft op je nieuwe baan.

Kosten

  • Een VOG kost € 41,35 (tarief 2024).

Heb je als vrijwilliger een VOG nodig? En werk je met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking? Je kunt dan een gratis VOG aanvragen. Meer weten over het aanvragen van een gratis VOG? Lees dan de informatie op de website van Justis.

Aanvraag

Wil je een VOG aanvragen bij de gemeente? Je moet dan in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Hattem staan ingeschreven. Je kunt online een VOG aanvragen.

VOG bij de gemeente aanvragen

Persoonlijk aanvragen

Kom je liever persoonlijk langs om een VOG aan te vragen? Dat kan ook. Je kunt op afspraak terecht in het stadhuis. Neem een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) en een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier VOG.

Niet ingeschreven?

Sta je niet ingeschreven in de BRP? Dan kun je je aanvraag rechtstreeks indienen bij Justis.

Bedrijven

Ook bedrijven kunnen een VOG aanvragen. De aanvraag kan rechtstreeks worden ingediend bij Justis.

Online aanvragen

Wil je een VOG online aanvragen? Dat kan alleen als de (toekomstige) organisatie die de VOG van je vraagt de aanvraag start. Meer weten? Lees dan de aanvullende informatie op de website van Justis.