Verkabeling
Hier vind je veelgestelde vragen over verkabeling.
Klik op de vraag om het bijbehorende antwoord te lezen.
De huidige hoogspanningsleidingen en -masten van TenneT worden verwijderd. In plaats daarvan komen er kabels onder de grond. Daardoor is er meer ruimte om woningen te bouwen, omdat het gebied dan geen last meer heeft van magneetvelduitstraling (= magnetisch veld dat ontstaat rondom elektriciteitsleidingen).
De kabels gaan onder de grond om vier redenen:
- Meer ruimte om te bouwen: De huidige bovengrondse verbinding zorgt door magneetvelduitstraling voor beperkingen in de ontwikkelmogelijkheden.
- Een verbeterd landschap: Zonder masten ziet het gebied er groener en aantrekkelijker uit.
- Minder elektromagnetische straling: Ondergrondse kabels geven minimale straling en blijven binnen de normen. Dat is beter voor de gezondheid.
- Verhoogde betrouwbaarheid: Kabels onder de grond zijn minder gevoelig voor stormen of blikseminslag.
TenneT (de landelijke netbeheerder van het hoogspanningsnet) zorgt ervoor dat de hoogspanningskabels ondergronds worden gebracht.
We weten nog niet precies wanneer het project begint. Dit hangt af van het vaststellen van het CHW-bestemmingsplan. Als niemand in beroep gaat, kunnen we waarschijnlijk halverwege 2026 starten. Het graven van de sleuven, het leggen van de kabels, het weghalen van de leidingen en het slopen van de masten duurt samen ongeveer een jaar.
- Tijdens de werkzaamheden kunnen sommige wegen tijdelijk dicht zijn. Er kunnen ook grondwerkzaamheden plaatsvinden in de buurt van de oude stroomkabels.
- De stroom blijft gewoon werken tijdens het hele project.
- Als alles klaar is, verdwijnen de hoge masten. Op de plek van de kabels komt een groene zone, mogelijk met recreatieve functies.
De kabel wordt onder de grond gelegd in een kabelstrook (een speciaal stuk grond dat is aangewezen voor het leggen van de kabel) die door het gebied loopt.
Als de masten weg zijn, komt er ruimte voor:
- Groenvoorzieningen en natuurontwikkeling
- Woningbouw en infrastructuur
- Wandel- en fietspaden als onderdeel van de ‘groene loper’
De gemeente Hattem, TenneT en de provincie Gelderland betalen voor het project. De kosten staan in de begroting van de gemeente en een deel wordt betaald met subsidies. De provincie Gelderland draagt €200.000 bij en er is extra geld van het Woningbouwimpuls-programma.
Ja, er zijn inspraakmomenten en bewoners worden geïnformeerd via:
- Informatiebijeenkomsten
- Nieuwsbrieven van de gemeente en TenneT
- Online updates via de gemeentelijke website
Hoewel het project veel voordelen heeft, zijn er enkele aandachtspunten:
- Bouwhinder: Er kunnen tijdelijke overlast en graafwerkzaamheden zijn.
- Kosten: Kabels onder de grond zijn duurder dan kabels boven de grond.
- Minder flexibel: Als de kabels onder de grond zitten, kunnen ze moeilijker verplaatst worden.
De gemeente en TenneT hebben een overeenkomst gesloten dat de kabels onder de grond komen. De uitvoering kan pas beginnen als het bestemmingsplan officieel is goedgekeurd. Als er beroep wordt ingesteld, kan het starten van het project vertraging oplopen. Dan vertraagt ook de woningbouw.