Eikenprocessierups

Ook Hattem heeft last van de eikenprocessierups. De rupsen zorgen vooral in de zomerperiode voor ongemak. Zoals huidirritaties en allergische reacties. Op plekken waar de eikenprocessierups voor ernstige overlast kan zorgen, schakelen we een professional in om de nesten te verwijderen.

Het ongemak dat de processierups veroorzaakt is het grootst tussen half mei en eind juni. Dit is als de rupsen brandharen krijgen. Maar ook in de maanden daarna hebben mensen nog last van de rups. Als de rupsen verpoppen tot vlinder. De wind verspreidt de brandharen verder vanuit de nesten. Krijg je brandharen van de eikenprocessierups op je huid of in je haren? Krab dan niet, maar spoel je huid of haar met water. Bij blijvende jeukklachten kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Wat kun je zelf doen?

Zaai inheemse bloemen. En dan met name vroege bloeiers. Denk aan fluitenkruid, paardenbloem, hoefblad, duizendblad en madelief. De bloemen zorgen voor (roof)insecten. Zoals bijvoorbeeld de sluipwesp, sluipvlieg en gaasvlieg. Deze roofinsecten helpen de eikenprocessierups verwijderen.

Ook helpt het om nestkastjes voor kleine zangvogels, koolmees, pimpelmees, spreeuw en ringmus op te hangen. Jonge vogels hebben veel eten nodig en vinden de eikenprocessierupsen erg lekker. Vleermuizen eten motten, dus een vleermuiskast in de buurt van een eikenboom scheelt weer nieuwe rupsen.

Wat doen wij?

Wij houden de aanwezigheid van nesten van eikenprocessierupsen in de gaten. Op plekken waar de eikenprocessierups voor ernstige overlast kan zorgen, zoals bij (school)pleinen, speeltuinen, winkels of horecagelegenheden, schakelen we een professional in om nesten te verwijderen.

Daarnaast werken we vanuit onze groenstructuurvisie aan het versterken van de biodiversiteit. Natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en diverse vogelsoorten kunnen ons helpen om overlast van de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te beperken. 

Jaren geleden was de aanwezigheid van eikenprocessierups explosief, toen werd proactief een professional ingezet. De laatste jaren is het aantal nesten een stuk minder geworden. Daarom wordt de aanwezigheid van nesten in de gaten gehouden en pas bij dreigende overlast een professional ingeschakeld.

Een eikenprocessierupsennest gezien?

Zie je een nest met eikenprocessierupsen? Meld het ons via (038) 443 16 16 of eenvoudig online via het formulier melding openbare ruimte. Heb je een nest in je eigen tuin? Ga hier niet zelf mee aan de slag. Maar schakel een professional in.