Achternaam voor je kind kiezen bij erkenning

Je bent niet getrouwd, je hebt geen geregistreerd partnerschap en je krijgt een kind. Het kind krijgt dan automatisch de achternaam van de biologische moeder. Je kunt ervoor kiezen dat je kind de achternaam van de andere ouder krijgt. Dat kan de vader zijn, maar ook de meemoeder. De meemoeder is de vrouwelijke partner of echtgenote van de biologische moeder.

Erkent de vader of de meemoeder het kind? Dan kun je ervoor kiezen dat het kind die achternaam krijgt. Dit kan al voor de geboorte. De achternaam die je voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Ga je later toch met elkaar trouwen? Of ga je een geregistreerd partnerschap aan met elkaar? Dan kun je de naam van je kind nog 1 keer veranderen naar de achternaam van de andere ouder. Kun je de naam van je kind door omstandigheden niet wijzigen? Bijvoorbeeld omdat je in een land woont waar je de naam niet zelf mag kiezen? Dan heb je maximaal 2 jaar de tijd om dit in Nederland te regelen.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het kiezen van een andere achternaam zijn onder andere:

  • Beide ouders moeten aanwezig zijn bij de naamskeuze.
  • Is het kind 16 jaar of ouder? Dan legt het kind zelf een verklaring af over de keuze van de naam.

Aanvraag

Je geeft de achternaam van je (ongeboren) kind door bij de gemeente. Hiervoor kun je online een afspraak maken.

Afspraak maken

Heb je vragen of wil je liever telefonisch een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer (038) 443 16 16.