Geboorte

 • Geboorteaangifte

  Heb je een kind gekregen? Dan moet je aangifte van de geboorte doen. Dit geldt voor alle kinderen die in Nederland geboren worden. Je moet binnen 3 dagen na de geboorte aangifte doen in de gemeente waar je baby is geboren. De moeder, vader of duomoeder moet aangifte doen.

 • Kind erkennen

  Krijg je een kind en zijn jullie (jij en de geboortemoeder) niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Je kunt als vader of duomoeder juridisch ouder worden als je het kind officieel erkent. Dit doe je bij de gemeente. Een kind erkennen is gratis. Je kunt het kind erkennen tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte.

 • Achternaam voor je kind kiezen

  Het eerste kind van een getrouwd heterostel krijgt automatisch de achternaam van de man. Dit geldt ook als je samen een geregistreerd partnerschap hebt. Je kunt als ouders ook besluiten om het kind de achternaam van de moeder te geven. Dit moet je doorgeven aan de gemeente.

 • Achternaam voor je kind kiezen bij erkenning

  Je bent niet getrouwd, je hebt geen geregistreerd partnerschap en je krijgt een kind. Het kind krijgt dan automatisch de achternaam van de biologische moeder. Je kunt ervoor kiezen dat je kind de achternaam van de andere ouder krijgt. Dat kan de vader zijn, maar ook de meemoeder.