Andere achternaam gebruiken

Wil je met een andere achternaam aangeschreven en aangesproken worden? Geef dat dan bij ons aan. De gemeente verandert dan je aanschrijfnaam, maar niet je geboortenaam.

Beschrijving

Iedereen in Nederland heeft een achternaam. Deze is vastgelegd bij de burgerlijke stand en staat ook in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Deze naam heet ook wel je geslachtsnaam of geboortenaam. Bij vrouwen spreken we soms over de meisjesnaam. Deze naam verandert nooit als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Wil je met een andere achternaam aangeschreven en aangesproken worden? Geef dat dan bij ons aan. Wij veranderen dan je aanschrijfnaam, maar niet je geboortenaam.

De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken standaard je aanschrijfnaam als zij je post sturen. De achternaam waarmee je bent geboren, blijft staan in je officiële papieren. Zoals je paspoort of rijbewijs.

Stel: je heet J. de Wit en je partner heet P. Jansen. Dan kun je kiezen uit 4 aanschrijfnamen:

  • J. Jansen
  • J. de Wit
  • J. de Wit-Jansen
  • J. Jansen-de Wit

Aanvraag

Je kunt een verzoek indienen met DigiD. Wil je liever persoonlijk contact met ons? Dat kan via telefoonnummer (038) 443 16 16.

Achternaam partner gebruiken of wijzigen